Ficatul, singurul dusman al colesterolului. Cum difera intre barbati si femei
Ficatul este o masinarie fascinanta. Are mai mult de 500 de functii si este cel mai mare rezervor al organismului uman. Ficatul stocheaza glucoza, are vitamina A necesara pentru 2 ani de zile si vitamina B12 cat pentru trei.
Chef Bogdan Ciubotariu ne-a explicat succint regulile sigurantei alimentare intr-un restaurant: fara produse animale crude in contact cu legume. Sunt norme care tin departe asa-numitele contaminari incrucisate. Boli transmisibile de la produsele animale la om. Carnea cruda este o posibila sursa de virus hepatitic A si E. Vorbim despre agresorii virali pentru cea mai mare glanda a organismului, ficatul, care are peste 1,5 kilograme.
In afara de virusuri, e afectat de toate obiceiurile de consum. Hrana trece prin tubul digestiv si e absorbita, de catre sange, din intestinul subtire. Se duce apoi intr-o fabrica uriasa. Dar nu una care poate sa inmagazineze… alcool.
Prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog: “Ficatul preia orice toxina, inclusiv alcoolul, si il transforma in ceva, asta inseamna ca fiecare ficat are capacitatea lui a transforma orice. Se considera ca femeia are de 2 ori mai putin capacitatea de a metaboliza, adica de a transforma alcoolul in ceva care sa fie totusi necesar organismului”
Prin ficat trec toate dramele din farfurie. Initial, iau forma ficatului gras - steatoza.
Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii: Steatoza hepatica reprezinta o incarcare a ficatului sau foie gras, e acelasi lucru dar in principiu insemna depozite de grasime in ficat. La o interventia laparoscopica vezi cum pe suprafata lui celula hepatica e plina de grasime si din rosie devin galbena.”
Dulciurile sunt transformate, tot de ficat, in grasime si le stocheaza in propria lui structura. Zaharul, faina alba sau siropul sunt toxice pentru acest organ imens. Grasimea din hrana in cantitate mare vine la pachet cu doze zdravene de colesterol. Care trece prin ficat si apoi in singe. HDL colesterolul il readuce, apoi, la ficat.
Dr.. Anca Sima. institutul de biologie si patologie moleculara: “Ficatul este singurul organism care catabolizeaza colesterolul, care poate sa-l indeparteze din organism, deci el nu este macinat oriunde in organism, ci numai ficatul poate “
Si sa elimine excesul. Transportul din singe in ficat e pus in miscare de … miscarea dumneavoastra zilnica. Fara ea, toata grasimea din farfurie ramine in ficat. Sau in vasele de sange. Nu dam vina doar pe mincare si pe alcool, ci si pe hormoni. Daca glanda tiroida sufera, sufera si ficatul. Daca glanda suprarenala e defecta, sufera adiacent ficatul. Iar suferinta se vede in banalele analize de singe. Cititi-le, cu ajutorul unui medic, din 6 in 6 luni. In aparenta plina stare de sanatate.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, alcool, medic, ficat, metabolism, toxine,
Dată publicare:
11-12-2015 15:27