Pericolul ascuns de sarcinile false. Ce boli se pot masca in spatele lor
Lactatia in afara perioadei normale - iata un simptom care poate fi generat de tumori ale hipofizei, o glanda situata langa creier.
La ora actuala, aceste tumori benigne pot fi tratate cu medicamente sau cu interventii chirurgicale minim invazive. Aflam in ce consta terapia de de la specialisti.
Lactatia care apare in afara perioadei de alaptare este o situatie care impune vizita la endocrinolog. In unele cazuri, cauza o reprezinta o tumora cerebrala benigna. Aceasta se poate trata cu medicamente, dar si prin operatie. Sa vedem ce presupune terapia
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Secretiile mamare pot persista inca un an dupa intreruperea lactatiei. Dupa aceasta perioada, acestea pot fi semnul unei infectii din interiorul sanului. Medicii mai pot diagnostica mastoza fibro-chistica. Este vorba despre mici chisturi benigne. Frecvent insa secretiile pot avea alta cauza.
Dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinologie: „Secretiile lactate abundende se datoreaza unei tumori hipofizare care secreta prolactina”.
Hipofiza este o glanda situata la baza creierului care coordoneaza activitatea intregului sistem endocrin. Tumorile care apar la acest nivel pot sa produca in exces prolactina. Este principalalul hormon care determina lactatia.
„De obicei se asociaza cu modificari al menstruatiei. Femeia nu mai are ciclu si are secretie lactata, deci poate sa mimeze o sarcina”, explica dr. Antoanela Burlacu.
Dr. Cornel Toader, medic primar neurochirurg: „Din fericire prolactinomul beneficiaza de si de un tratament medicamentos, un anumit inhibitor de receptor de prolactina poate sa blocheze evolutia tumorii si chiar sa ii reduca dimensiune si in aceste conditii nu mai este nevoie de interventie chirugicala”
.
Insa medicul neurochirurg decide oportunitatea interventiei, in functie de aspectul tumorii.
Dr. Cornel Toader, medic primar neurochirurg: „Sunt in afara creierului practic si pot fi operate prin doua cai, fie prin abord subfrontal, cand sunt de dimensiuni mai mari prin procedeul microchirurgial, ele sunt tumori nerecidvante sau prin nas se poate ajunge in baza craniului si se poate scoate aceasta tumoara cind dimensiunile sunt mai mici”.
Daca va confruntati cu o secretie lactata in afara perioadei de alaptare, precizati medicului daca luati anticonceptionale, medicamente antipsihotice sau tratamente pentru inima sau pentru stomac. Administrate pe termen lung, toate pot determina acest simptom.
Sursa: Pro TV
Etichete: medic, chirurg, tumora, sarcina, tratamente, lactație,
Dată publicare:
05-12-2015 09:03