Primele simptome ale epilepsiei. Cum poate fi tratată această boală


Ultimul update: Luni 13 Mai 2019 09:50
Data publicarii: Luni 13 Mai 2019 07:43
Categorie: CSID

Epilepsia este ca un incendiu în interiorul creierului. Şi, ca orice incendiu, migrează. Ne uităm spre o boală care poate apărea oricând.

În funcţie de localizare, criza epileptică se poate manifesta inclusiv printr-o scurtă bâlbâială.

Ioana Mândruță, medic primar neurolog: "Dacă ne-am imagine creierul ca pe un oraş mare, cu multe clădiri şi milioane de oameni, aceştia sunt neuronii. În acest oraş izbucneşte un incendiu, durează puţin, dar lasă urme adânc. Asta e criza epileptică".

De la debutul crizei epileptice, cel mai important pentru neurolog este să afle unde s-a declanşat incendiul. Informaţiile sunt înregistrare printr-o cască cu senzori.

Ioana Mândruță, medic primar neurolog: "Cu cât înregistrăm mai mult, avem mai multe informaţiile şi putem prezice mai bine unde se întâmplă lucrurile. Aplicăm un model similar cu cel utilizat de GPS şi intepretam semnalele".

Urmează apoi un RMN cerebral astfel încât medicul să vadă dacă, lângă focarul de epilepsie, au fost afectate alte structuri.

Criza epileptică poate apărea la orice vârstă. Şi e atipica în funcţie de zona cerebrală în care apare. Unii pacienţi se pot uita în gol câteva secunde, alţii se pot bilbai. Alţii pot ezita. Mergeţi la neurolog pentru evaluare.

În cele mai multe cazuri , medicaţia este eficientă.

În cazul copiilor diagnosticaţi cu epilepsie, prima linie de tratament, în managementul bolii, este de asemenea medicaţia. Are rezultate bune la 70% dintre micuţi. De ce e absolut necesar să fie evitate ecrizele epileptice în primii ani de viaţă prin tratament?

Sincron prof. dr Memet Ozek, neurochirurg pediatru: "Fiecare criză epileptică distruge o parte din celulele cerebrale, parte care nu mai pot fi recuperată. Un copil care începe să aibă crize la 2 ani de exemplu, la 5 ani nu poate fi un copil normal din punct de vedere intelectual şi cognitiv".

În cazul celor 30% dintre copilaşii care nu reacţionează la medicaţie, e absolut necesară evaluarea în vederea operaţiei.

Dacă există doar o mică parte din creier cu defecte, se poate înlătura chirurgical. Sunt şi pacienţi cu epilepsie produsă în mai multe părţi ale creierului. O zonă declanşează probleme în altă zonă şi apar crizele. Aşa că, în cursul operaţiei, se întrerupe legătura dintre cele două zone.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Criza din Franța se adâncește. Oamenii trec graniţa să cumpere benzină și mâncare
Criza din Franța se adâncește. Oamenii trec graniţa să cumpere benzină și mâncare
CSID slabit
De ce nu slăbim, deși ținem diete. Cum ne afectează excesul de estrogen silueta și ce analize trebuie făcute
Cum se pregătește Andreea Răducan pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil
Buze pline, pomeți ciopliți și implanturi mamare. De ce ajung să semene între ele femeile care se operează
Ce sunt acizii trans nesaturați din alimente, interziși de Europa și ce boli mortale provoacă
De ce coroanele dentare sunt mai bune decât punţile
Metoda prin care persoanele slăbuțe pot câștiga kilogramele dorite
tratament alergii
Românii cred că sunt alergici la puful de plop. Problema vine de fapt de la altă plantă