Primele simptome ale epilepsiei. Cum poate fi tratată această boală
Epilepsia este ca un incendiu în interiorul creierului. Şi, ca orice incendiu, migrează. Ne uităm spre o boală care poate apărea oricând.
În funcţie de localizare, criza epileptică se poate manifesta inclusiv printr-o scurtă bâlbâială.
Ioana Mândruță, medic primar neurolog: "Dacă ne-am imagine creierul ca pe un oraş mare, cu multe clădiri şi milioane de oameni, aceştia sunt neuronii. În acest oraş izbucneşte un incendiu, durează puţin, dar lasă urme adânc. Asta e criza epileptică".
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
De la debutul crizei epileptice, cel mai important pentru neurolog este să afle unde s-a declanşat incendiul. Informaţiile sunt înregistrare printr-o cască cu senzori.
Ioana Mândruță, medic primar neurolog: "Cu cât înregistrăm mai mult, avem mai multe informaţiile şi putem prezice mai bine unde se întâmplă lucrurile. Aplicăm un model similar cu cel utilizat de GPS şi intepretam semnalele".
Urmează apoi un RMN cerebral astfel încât medicul să vadă dacă, lângă focarul de epilepsie, au fost afectate alte structuri.
Criza epileptică poate apărea la orice vârstă. Şi e atipica în funcţie de zona cerebrală în care apare. Unii pacienţi se pot uita în gol câteva secunde, alţii se pot bilbai. Alţii pot ezita. Mergeţi la neurolog pentru evaluare.
În cele mai multe cazuri , medicaţia este eficientă.
În cazul copiilor diagnosticaţi cu epilepsie, prima linie de tratament, în managementul bolii, este de asemenea medicaţia. Are rezultate bune la 70% dintre micuţi. De ce e absolut necesar să fie evitate ecrizele epileptice în primii ani de viaţă prin tratament?
Sincron prof. dr Memet Ozek, neurochirurg pediatru: "Fiecare criză epileptică distruge o parte din celulele cerebrale, parte care nu mai pot fi recuperată. Un copil care începe să aibă crize la 2 ani de exemplu, la 5 ani nu poate fi un copil normal din punct de vedere intelectual şi cognitiv".
În cazul celor 30% dintre copilaşii care nu reacţionează la medicaţie, e absolut necesară evaluarea în vederea operaţiei.
Dacă există doar o mică parte din creier cu defecte, se poate înlătura chirurgical. Sunt şi pacienţi cu epilepsie produsă în mai multe părţi ale creierului. O zonă declanşează probleme în altă zonă şi apar crizele. Aşa că, în cursul operaţiei, se întrerupe legătura dintre cele două zone.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!