Criza din Franța se adâncește. Oamenii trec graniţa să cumpere benzină și mâncare

13-05-2019 07:28

Tot mai mulţi şoferi francezi trec graniţa pentru a cumpăra benzină și motorină din Germania. În cazul unui plin, diferenţa de preț este de aproximativ zece euro.

Situația nu este recentă, dar lucrurile s-au înrăutățit în ultimele săptămâni. În Franţa, preţul carburanţilor a crescut constant.

Preţul benzinei a atins cel mai înalt nivel din ultimii șase ani, iar motorina a ajuns aproape de valoarea din octombrie 2018, care a dus la proteste în toată țara.

În benzinăriile germane din apropierea graniței cu Franța apar tot mai des autoturisme cu numere de înmatriculare franţuzeşti. Şi asta pentru că mulţi locuitori din zone aflate la frontieră spun că economisesc bani dacă aleg să alimenteze în Germania.

Șofer: "Preţul la motorină este 1,36 euro pentru un litru, în timp ce în Franţa costă între 1,40 şi 1,45 de euro. E o diferenţă mare."

Șofer: "Locuiesc la 20 de minute de benzinărie şi plătesc cu 10 cenţi mai puţin pe litru aici. Şi dacă tot vin încoace, profit de ocazie să cumpăr şi mâncare şi ţigări."

Pentru cei care circulă în fiecare zi cu maşina diferenţa nu este de ignorat. Dacă trag linie, la final de luna rămân cu cel puţin zece euro în buzunar.

Șoferiță: "Vin aici ca să fac plinul de două ori pe lună. Fac asta de zece ani de zile, şi întotdeauna a fost mai ieftin decât în Franţa.

Șoferiță: "Merg cu maşina în fiecare zi la muncă, aşa că mi se pare mai profitabil să vin aici. E mai ieftin."

În Franţa, motorina este mai ieftină decât benzina, însă preţurile cresc.

Benzina a atins cea mai ridicată valoare din 2013 încoace, iar motorina se apropie de nivelul care a dus la un val de proteste la scară naţională.

Vânzător: "Am început să lucrez aici în urmă cu patru ani şi erau destul de puţini clienţi francezi. Acum sunt din ce în ce mai mulţi."

În 2015, în Franţa erau înregistrate aproximativ 30 de milioane de autoturisme diesel, potrivit cifrelor Băncii Mondiale. Adică aproape 80 la sută din maşinile aflate în circulaţie.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO