Prea multe proteine in alimentatie atrofiaza muschii. Cum sa ne hranim corect si ce patim daca ne privam organismul de zahar
Hrana preponderent proteica face muschii frumosi! Este o credinta din popor, care prinde foarte bine in special la adolescenti. Medicii spun insa ca, dimpotriva, prea multe proteine in alimentatie atrofiaza muschii.
Ma duc la sala de sport si lucrez pentru a imi creste masa musculara, iar daca muschii sunt contruiti din proteine, trebuie sa consum cantitati mari de alimente din aceasta grupa, pentru a sustine cresterea musculara.
Manifestarea unui astfel de crez, inclusiv in cazul unor instructori de fitness, nu inseamna altceva decat absenta de la orele de chimie din scoala sau, ca sa nu ducem la extrem, lipsa de documentare. Multe proteine in hrana NU va cresc eficient masa musculara.
Ce conteaza cel mai mult pentru adolescenti? Psihologii spun ca in 95% din cazuri important e sa arate bine! Cei cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani sunt dispusi sa faca eforturi mari ca sa se dezvolte perfect. Merg la sala si mananca proteine pe banda rulanta, multa carne, multe oua. Stiu din popor, dupa ureche, ca ar ajuta la definirea structurii musculare. In organism se intampla insa altceva.
Dr. Antonela Burlacu: "Apare o stare de hipoglicemie permanenta, hipoxie, in care toate organele si sistemele functioneaza la turatie minima si practic nu mai functioneaza. E ca o fabrica care intra in greva. De aceea facem steatoza hepatica si atrofie musculara. Corpul, saracul, incerca sa isi dea toate rezevele sa produca glucoza, sa creasca nivelul de glicemie."
Asadar, preponderent proteine in hrana inseamna, de fapt, atrofierea muschilor. Asta ca sa produceti glucoza - zaharul din sange. Pe de alta parte, privarea celulei nervoase de aceeasi glucoza duce la aparitia depozitelor de grasime in ficat.
Dr. Antonela Burlacu: "Neuronul functioneaza cu glucoza, repetam, neronul nu are un mecanism cum e muschiul si ficatul, el e dependent de glucoza din exterior."
Muschii cresc prin stimulul dat de efortul fizic si se dezvolta fara sa afecteze alte organe si sisteme daca 60% din hana zilnica o reprezinta carbohidratii - legumele, cerealele, fructele.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutritionsit: "Corpul nostru in momentul in care ii dai amidon el inclusiv grasimile de rezerva le arde mai eficient, deci nu ingrasa."
Atentie mare si la shake-urile proteice, un alt obicei-rasfat printre tinerii care merg la sala. Atentie la recipiente, de fapt! Sa fie noi si sigilate.
Prof. dr Graziela Vajiala, agentia nationala anti-doping: "I-as sfatui pe tinerii care merg la sala sa isi faca ei singuri aceste shake-uri proteice, sa nu cosume proteina decat din flacoane sigilate, sa nu ia dintr-un flacon care e deschis si iti pune cu lingurita, e foarte periculas, poate sa iti pune in shake-ul acela orice si tu sa nu stii."
Oricum, un shake proteic nu inlocuieste o masa in perioada adolescentei. Vorbim pana la urma despre o etapa in care totul se schimba, iar cel mai mult ajuta alimentatia naturala. Carne, oua, branzeturi, insotite - neaparat! - de vegetale si nu derivatele sub forme comerciale, la plic sau sticla!
Sursa: Pro TV
Etichete: nutritie, sport, glucoza, organism, muschi, proteine, sala, csid,
Dată publicare:
13-09-2016 09:16