Poziţia greşită pe scaun poate produce ameţeli extrem de grave şi dificultăţi la mers
Şapte, opt ore în faţa unui calculator. Gâtul adus uşor în spate, nasul pe… sus la propriu. În tot acest timp, urechea internă dreapta şi cea stângă, organe care asigură echilibrul şi, implicit, mersul biped, transmit creierului informaţii eronate.
Aşa apar asimetriile cronice între cele două urechi interne. Şi. ameţelile. Explicăm un fenomen întâlnit preponderent în rândul tinerilor din categoria 20-35 de ani.
"Se învârtea casa cu mine, nu mai puteam să învăţ şi eram în timpul examenelor..." Multe ore de studiu în faţa unui ecran, în timpul sesiunii. Ameţelile resimţite de Valentina sunt determinate de conflicte între informaţiile trimise de urechea internă creierului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În urechea internă găsim otolitii - cristale de calciu. Sunt stimulate de mişcare, iar rolul lor e să se agite permanent într-o masă gelatinoasa. Inerţia - fenomen ce apare în timpul orelor în care vă concentraţi doar pe ecranul din fata - le face să se fixeze vicios. pe o parte. Prima mişcare bruscă şi lucrurile o iau razna. Aşa apare ameţeala.
Dr. Ioana Voda: "O ureche să fie de un fel, o ureche de un alt fel - suntem ametititi cu instabilitate şi nesiguranţa la mers, ajung să fiu ca un tanc cu o şenilă. Noi îi spune ca un şlap şi un pantof cu toc. Nu e normal să stăm cu gât în extensie aşa arată cum stăm la laptop şi gâtul e contractat şi cap fixat."
Informaţiile diferite pe care le trimit cele două organe - urechea internă stânga şi cea dreaptă - determina, în timp, asimetrii cronice. Care înseamnă, de fapt, instabilitate cronică.
Dr. George Bacarna medic prima ORL: "Un om care are probleme de echilibru consuma extrem de multă energie ca să stea drept. Reuşeşte să îşi menţină echilibrul dar lucrul acesta îl epuizează, până seara e epuizat din cauza instabilităţii permanente".
Creierul ţine cont de informaţia vizuală în primul rând. Aceasta e completată de stimulii daţi de urechea internă şi de cei din muşchi, vase şi articulaţii. Cele trei tipuri de senzori trebuie să contribuie cu informaţii egale. Doar aşa putem să ne menţinem poziţia bipedă în echilibru perfect. E nevoie, deci, de mişcare.
La birou, puteţi apela la un truc. Fixaţi scaunul astfel încât privirea să acopere ecranul la un unghi e 45 de grade. Iar din oră în ora ridicaţi-vă şi mişcaţi-vă. Tot cu nasul în jos, aşa cum o face omul...încă de când căuta mâncare prin jur. În mers, rotiţi gâtul cât de mult puteţi, stânga, dreapta. În felul acesta - stimulaţi corect, adică - otolitii din ureche şi, implicit, informaţiile care ajung la creier prin ochi, urechea internă şi muşchi capăta coerentă. Vă ajuta să nu ajungeţi la ametetile determinate, la propriu, de scaun.
Ameţelile diagnosticate corect se tratează prin manevre mecanice. Nu prin medicaţie.
Sursa: Pro TV
Etichete: ameteala, stat, mers, ureche interna, scaun,
Dată publicare:
18-02-2018 10:43