iLikeIT. ENTy, aparatul medical creat de romani care i-a impresionat pe cei de la Microsoft. Ce premiu a luat in SUA

Ultima actualizare: 19-11-2016 07:22

 O tehnologie devine cu adevarat puternica atunci cand perturba industriile. Transportul de pasageri? Uber si Taxify. Filme pentru acasa? Netflix, Amazon, Hulu si asa mai departe. Muzica ? Spotify, Deezer, Tidal.

Ne-am folosit de aceasta introducere pentru a incerca sa dam dimensiune muncii unor romani. ENTy este cel mai spectaculos start-up autohton exact din motivele enumerate mai devreme. Va face revolutie.

Trei studenti au plecat la drum cu ideea unui medic si au ajuns la un aparat gata de diagnosticare a problemelor de echilibru. Sigur, pe piata exista asa ceva. Dar gadgetul romanesc costa doar a suta parte.

Dovada ca lumea incepe sa-i stie: au luat caimacul - si 50.000 de dolari - la Imagine Cup, competitie orchestrata de Microsoft in State, pentru a gasi cele mai tari proiecte ale tinerilor din universitati.

Proiectul ENTy a început acum zece luni. Ideea ii aparține medicului Mădălina Georgescu. ENTy a pornit la drum în formula Flavia Oprea, Iulian Mateșică și Cristian Alexandrescu. ENTy a câștigat Innovations Labs în Româia. Au mers apoi la Imagine Cup, în State.

Aparatul ENTy poate fi folosit pentru diagnosticarea problemelor de echilibru și de postură. Până acum, a fost testat pe 500 de pacienți. ENTy costă cât a suta parte din prețul unui dispozitiv medical similar, adica pana la o mie de dolari. E mic cat un pachet de tigari, dar e capabil sa recunoasca, in zece secunde, daca o persoana are probleme de echilibru si ar trebui sa isi faca investigatii amanuntite.

Ce sa va faceti o idee, in Romania, astfel de aparatura de diagonisticare exista doar in cateva spitale. Pacientilor le este peste mana sa ajunga la o testare. Madalina Georgescu, medic primar ORL, a venit cu ideea miniaturizarii. “Stiam ce avem nevoie pentru diagnosticare, am cautat programatori"

Inapoi in Seattle. Unde tinerii de la Politehnica au dat examen...in fata unor jurati de marca. Vicepresedintele StarBucks, directorul Tehnic al platformei Microsoft Azure, un profesor de Computer Science de la Carnegie Mellon University, dar si Karen Mok de la Stripe, un start-up care a rodit spectaculos.

In zece minute, la competitia din SUA, ai nostri au lasat juriul cu gura cascata. Si au luat premiul cel mare. 50 de mii de dolari pentru investitii in start-up si o sesiune de mentorat cu insusi seful mare Microsoft. Victoria Grady, General Manager, Dezvoltare Microsoft: "E magic sa vezi ce se intampla atunci cand le dai tinerilor acces la tehnologie."

Fast Forward, doua luni mai tarziu. ENTy e inapoi in tara. In propriul birou... De-acum echipa, s-a marit cu un nou membru, Vlad. Student, la fel ca ei, la Universitatea Politehnica Bucuresti. Proiectul continua intr-o cladire a campusului Politehnicii. De aici a plecat totul, cu un concurs... intern. iar acum ENTy e gata sa scrie istorie. Flavia, Iulian, Cristi si Daniel sunt pe ultima suta de metri cu produsul. Il vor trimite mai departe, pentru certificari si vor cauta, probabil, o solutie pentru fabricare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO