Plantele "de leac" pot fi de fapt otravuri. Cat de periculoase sunt crusinul sau sunatoarea consumate la intamplare

Ultima actualizare: 20-06-2016 00:08

Din plante extragem mare parte din substantele active integrate in medicamente. Acestea sunt studiate, dozate si foarte important, testate, inainte sa ajunga la noi.

Un aspect important din acest ciclu de tratament il constituie diagnosticarea problemei de sanatate. Aici, din pacate, ne lovim de comportamentul lunecos pe care il adopta foarte multi dintre romani. Se simt rau, dar nu merg la medic, pentru control si parere avizata. Ci se opresc in prima farmacie naturista care le iese in cale.

Katarantus rozeus. O cunoastem drept planta decorativa. Furnizeaza medicinei vin-cristina si vin-blastina, doua substante active integrate in medicamentele pentru tratamentul leucemiei. Ajungem linga tisa un arbore pe care il vedeti des in Romania. Frunzele contin substanta active numita taxol.

Prof. Dr. Paulina Anastasiu, de la Gradina Botanica din Bucuresti explica ca substantele obtinute din aceste plante se folosesc in tratarea cancerului, dar planta este toxica si consumul de catre animale al acelor frunze este letal.

Cunoastem salvia drept condiment. In cantitati mari are efect citostatic. La fel si chiparosul de balta, aflat in multe parcuri. Cefalotaxus haringtoni provine din Japonia. Planta e adaptata bine in Romania.

Dar daca planta are efect citostatic nu insemana ca ne putem face ceai din ea. Multe din acest plante sunt benefice doar in cantatiti mici si letale in cantitati mari – de pilda, rostopasca.

Din plante, extragem mare parte din substantele active integrate in medicamente. Acestea sunt studiate, dozate si foarte important, testate, inainte sa ajunga la noi. Nu va jucati cu atitudinea, care a dezvoltat o moda in ultimii ani: "Plantele imi reduc simptomele!. Si pot sa iau orice ca oricum nu imi fac rau! " Fara diagnostic si recomandare medicala, pot fi daunatoare si chiar otravitoare.

Nu luam exemplul citostaticelor, desi si ele sunt extrase din mediul natural. Ci a doua remedii din plante banale. Care nici ele nu se iau la intimplare. Ceaiul de sunatoare, spre exemplu, nu se bea in combinatie cu antibioticele. Poate sa creasca sensibilitatea la lumina fie sa creasca toxicitatea anumitor medicamente.

Iar crusinul nu este un remediu pe care sa-l luati des. Situatia, prin repetare, e o agresiune maxima pentru colon. Orice simptom care va deranjeaza trebuie sa va trimita la medic pentru un diagnostic. Veti primi tratament, in care pot fi incluse si plante cu potential curativ. Dar nicio planta nu se consuma la intimplare in scop curativ.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO