Lasati bebelusii sa isi suga degetele! Iata ce spun psihologii si pediatrii de aceasta practica, respinsa de multi parinti
Ani intregi, pediatrii si psihologii au amendat suptul degetului sau atasamentul extrem fata de o jucarie, in cazul celor mici.
Ambele actiuni fac insa parte din capacitatea innascuta a fiintei umane de autodisciplina, pe care incercam sa o invatam toata viata.
Omul cauta, de fapt, calea de a se "aseza" pe o informatie ce ii este scrisa in gene. Totul, pentru a capata - si apoi creste - acea inteligenta emotionala de care succesul la varsta adulta este atat de strans legat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Orice copil este hiperactiv si are nevoie de auto-disciplina. Suna imposibil la varste mici.
Cui nu-i place sa vada un copil amabil, bine crecut, capabil sa intretina o conversatie? Uneori ramane un vis frumos. Insa exista un secret, ne spun psihologii: sa cultivam autodiscipina de la cel mai mici varste.
Autodisciplina e un proces care SE TERMINA la varsta adulta. Incepe insa cu suptul degetului sau molfaitul suzetei.
Petruta Gheorghe, psiholog: "Au fost zeci de ani in care era amendat suptul degetului sau atasamentul copilului pentru o jucarie si o paturica, dar acela e felul in care copilul incearca in mod natural sa se calmeze. Cand copil suge degetul halucineaza sanul - si nu intr-un sens patologic."
Sa va opuneti atunci cand copilul isi suge degetul sau e nedezlipit de suzeta inseamna sa il privati de aceeasi liniste pe care i-ati da-o, ca mama...
Revenim insa la discutia despre autodisciplina. Pana la sapte ani un copil are nevoie de reguli. In acelasi timp cu autoritatea, insa, parintii trebuie sa ofere intelegere.
Regulile sunt excelente. Pedepsele, in schimb, doar intaresc comportamentul negativ al celui mic. Analizam un episod de criza, intr-un magazin...
Petruta Gheorghe, psiholog: "Noi, parintii trebuie sa suportam neplacerea de a spune nu, pentru ca e util cand un copil invata ca la magazin se cumpara bomboane si jucarii. Ii putem ajuta sa mentina o regula, nu cumparam jucarii, bomboane. De fiecare data, discutam despre asta inainte e sa intram in magazin, in felul acesta un copil stie la ce sa se astepte. "
Disciplina parintelui devine astfel disciplina copilului.
Toti gresim. Copiii - cel mai putin. "Ai gresit, corectam si ramanem prieteni!" - vrea copilul sa auda de la parinte.
Petruta Gheorghe, psiholog: "Daca nu ii dam sansa sa fie iertat nu se activeaza mecanismul. Pana la urma, autotodisciplina inseamna ca imi gasesc satisfactie in autolimitare si de fapt stiu ce e bine!"