Pielea si tractul digestiv contin trilioane de bacterii. Ce se intampla daca mananci grasimi si dulciuri in exces
Prea mult zahar, prea multa carne, prea multa grasime in alimentatie. Toti medicii rostesc aceste avertizari. De care ne lovim si la televizor.
In cele ce urmeaza, nu spunem ca excesele aduc kilograme in plus. Ci inceram sa intelegem cum afecteaza cele 100 de trilioane de bacterii care traiesc alaturi de fiecare om. Distrugerile au repercusiuni in tot organismul.
Prof. dr. Octavian Popescu, profesor microbiologie: “La o persoana de 70 de kilograme, 1,5 kilograme sunt bacterii din intestinul gros. Numarul de celule din acest kilogram si jumatate depaseste de 10 pana la 100 de ori numarul total de cellule al nostru.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aveti mai multe bacterii pe piele si in tractul digestiv decat celule. Toate, in numar inimaginabil, formeaza microbiota. Cele mai mult locuiesc in colon si se hranesc cu resturi care nu au fost absorbite de sistemul digestiv.
Prof dr Veronica Lazar Proofesor, imunologie: “Exista studii bine documentate stintific care demonstreaza ca dieta de tip vestic, foarte bogata in grasime si in gludice, in zaharuri, modifica foarte mult aceasta microbiota normala.”
Situatia se numeste disbioza. Sau, intr-un termen mai usor de inteles... HAOS. Se vede pe cantar!
Prof dr Veronica Lazar Priofesor, imunologie: “Dieta de tip vestic influenteaza nu doar prin aportul caloric, ci modifica si favorizeza raporturile dintre specii si favorizeaza aparitia obezitatii.”
Pe de alta parte, toate cele 100 de trilioane de bacterii din corpul uman sunt adaptate, in urma evolutie, sa salveze energie. Cu o conditie:
Prof. dr. Veronica Lazar, profesor imunologie: “Nu intodeuna oamenii au avut alimente din belsug si prin urmare ale s-au adaptat sa triasca cu putin. Or acum ne intalnim cu situatia inversa, bogatie de nutritenti si se modifica din nou raportul si se instatela obezitatea."
Cam asa suna cea mai noua teorie la nivel mondial care incearca sa explice epidemia de obezitate. Si este o pledoaria pentru mese modeste, alcatuite proponderent din alimente neprocesate.