Gesturile simple pe care le faci zilnic si care te ingrasa fara sa-ti dai seama. Avertismentul unui medic chirurg
''M-am ingrasat 10 kilograme insa le voi da jos rapid!'' Nimic depasit in aceasta afirmatie. Totusi, poate nu ar fi rau daca abordarea unei astfel de situatii ar tine cont si de modul in care organismul percepe surplusul.
Multi cred ca greutatea face ravagii pe coloana vertebrala. O afecteaza, corect. Insa cel mai mult are de suferit un organ... de numai trei grame. Bucatica din pancreas responsabila cu producerea de insulina incaseaza toata forta kilogramelor cu plus.
Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii: “Obezitatea e o boala subtila si slabul nu-l intelege pe gras, nu-si imagineaza cum un om a ajuns gras. Pe de alta parte, toti grasii, cu putine exceptii, au fost slabi. Nu-ti trebuie atat de mult!”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Am intrebat un specialist in boli provocate de obezitate care e cea mai sigura metoda de acumula kilograme fara a simti.
Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii: “Cum se ingrasa un om? Sare peste masa se pranz, dimineata este pe fuga si mananca seara acasa mult. In decurs de 2-3 ani pune 30-40 de kilograme.”
La prima vedere, munca e de vina. Ucide timpul si tine mintea prizoniera. Totusi, e foarte usor sa pacaliti cele 8 ore de lucru. Tineti minte recomandarile de la TV? Respectati cele trei mese ale zilei!
Sa si explicam de ce. Zece kilograme in plus nu se simt foarte rau. Stau insa, LA PROPRIU, pe un organ de numai trei grame. Se numeste pancreasul endocrin si are drept functie productia de insulina. Hormonul transporta nutrientii din mincare in celule, unde sunt folositi. Fara el, viata nu e posibila.
Ce face surplusul de greutate?
Prof. dr Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si boli de nutritie: “Inseamna ca pancreasul trebuie sa secrete mai multe insulina. Daca masa corpului creste, e nevoie de mai multa hrana, e ca si cum ar creste o comunitate. Ce trebuie sa faca? Fabrica trebuie sa lucreze mai repede findca nu are timp, nu coace bine paine, o mai si arunca pe afara.
Modificarile din micul organ apar din cauza kilogramelor inutile de grasime. Se produc cu aproximativ 20 de ani inainte ca boala, diabetul, sa se declanseze. In acest timp, daca scadeti ponderal si faceti miscare zilnic puteti evita ravagiile de mai tarziu. Este cea mai simpla informatie despre functionarea organismului uman.