Metoda simpla prin care putem estima un risc de accident cerebral. Analizele care se impun de la cele mai mici varste
O ecografie la nivelul vaselor gatului poate da informatii pretioase despre starea arterelor, implicit, despre riscul de accident vascular cerebral ori de a dezvolta alte afectiune.
Vorbim despre vase de sange traumatizate la fiecare bataie a inimii, vase cu rol major, intrucat iriga creierul. Nu sariti, deci, peste o astfel de procedura.
La nivel gatului, artera carotida se bifurca. O parte pleaca si iriga creierul. O alta parte, toate structurile fetei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cornel Toader, medic primar neurochirurg: "Aceasta bifurcatie este extrem de sensibila pentru ca ea este supusa unui traumatism minor permanent, dat de fluxul sanguin care merge de la inima la cap."
Adica inima pompeaza cu putere exact in acest vas. Daca la traumatismul mecanic, fara de care insa n-ar exista viata, e adaugat un traumatism chimic, agresiunea e maxima. Traumatism chimic presupune incarcarea sangelui cu grasimi. Carotida formeaza, mai repede decat alte vase placi de aterom care pot ajunge chiar sa sugrume vasul.
Cornel Toader, medic primar neurochirurg: "Ecografia dopler-cervicala este cea care diagnosticheaza cel mai bine placa de aterom. Ingustarea acestui vas face ca sangele sa circula mai rapid si atunci da un suflu pe care il putem auzi cu stetoscopul."
O ascultare cu stetoscopul este obligatorie o data pe an, de la cele mai mici virste. In situatia in care buletinul de analize indica valori mari ale grasimilor din sange, mergeti anual la ecografia care se face pe suprafata gatului. Nu doare si e neinvaziva. Apoi, incercati sa reduceti nivelul acestor grasimi. Prin dieta controlata si activitate fizica zilnic, macar la inceput. Ulterior, prin medicatie.
Odata formata, placa de grasime nu e periculoasa doar pentru ca ingusteaza vasul. Din ea pot pleca particule spre creier. Asa apar mici infarcte. Locul in care se intampla asta devine mort. In acest caz, exista indicatia de interventie chirurgicala. In timpul careia se curata pur si simplu vasul situat la nivel gatului.
Carotida nu sufera la varsta a treia, cum crede majoritatea. Poate fi afectata din copilarie. De aceea, de la cele mai mici varste, se impun seturi anuale de analize. Copilul trebuie sa evite grasimile si sa faca miscare zilnic.
Dragos Vinereanu, medic primar cardiolog: "Noi ne-am nascut pentru ca acel nivel de colesterol din sange sa fie cel care asigura cel putin la copii o crestere normala, fizic si psihic. Dar ca sa se intample asta, acei copiii trebuie sa nu se ingrase, sa fie atenti ce mananca, deci dieta e importanta, inclusiv la copii e foarte importanta."
Daca nu stiti ce sa-i oferiti copilului zilnic, puteti apela oricand la un nutritionist.
Sursa: Pro TV
Etichete: dieta, grasime, accident vascular cerebral,
Dată publicare:
21-10-2015 08:09