Persoanele cu ochii verzi sau albaștri au protecție scăzută împotriva ultravioletelor. Ce ochelari de soare trebuie să poarte
Ochii verzi si albastri isi deschid pupila mult si permit accesul unei cantitatati mari de lumina in interiorul lor. Spre deosebire de cei caprui, mult mai adaptati la mediu.
Vorbim, asadar, despre protectie deficitara impotriva ultravioletelor. La fel ca in cazul ochelarilor de soare fara protectie UV, purtati de dragul... modei.
In fata radiatiilor ultraviolete, ochiul are 3 mijloace de protectie.
Primul o reprezinta pleoapele, care se strang la lumina. Al doilea sistem este reprezentat de cornee, care micsoreaza doza de radiatii primita. Al treilea sistem este irisul, partea colorata a ochiului, care se strange asemenea fantei unui aparat foto.
Culoarea ochilor e data de cantitatea de pigment numit melanina, aceeasi care se gaseste si in piele. Asadar, in cazul ochilor deschisi gasim cateva detalii anatomice, care conduc la sensibilitatea lor:
Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: "Oamenii care au ochii albastri sau verzi au mai putin pigment in iris. Irisul are mai putin pigment, deci filtraza mai putin lumina spre fundul de ochi, dar si pentru ca la acesti oameni pupila se dilata mai mult si permita intrarea unei cantitati mari de lumina spre retina."
Ochii albastri sau verzi, cu atat mai putin nu trebuie sa purtati ochelari de soare fara protectie UV, creati doar de dragul modei.
Ochelarii cu lentila inchisa, dar fara filtru UV deschid pupila excesiv. Astfel, intra in ochi o cantitate uriasa de ultraviolete, mult mai mare decat daca n-ati fi purtat ochelari. Situatie in defavoarea dumneavoastra.
Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: "Nu are tratament aceasta sensibilitate, dar sigur, trebuie sa se protejeze din ochelari de soare, cu lentila fotocroma, care se inchide la soare. Si cum dermatologii recomanda expunerea cu precautie la soare a pieii, asa putem sa recomadana si noi in ce priveste expunerea la soare din punct de vedere oftalmologic."
Studiile facute pe persoane din zone desertice, unde cantitatea de ultraviolete este imensa, au aratat ca acestea sufera in procent mai mare de cataracta. Nu traim in desert, dar persoanele cu ochi albastri sau verzi, prin structura anatomica, pot absorbi cantitati mari de radiatie ultravioleta. Iar riscul de cataracta e mai mare. Boala se vindeca prin operatie. Dupa interventie, acuitatea vizuala ajunge la 100%.