Pericolul din spatele ganglionilor. Ce nu știam de fapt despre infecții

30-10-2019 08:20

Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii, iar deseori ne dăm seama că sunt probleme palpând ganglionii în jurul gâtului.

Armatele de apărare sunt în alertă. Atenție mare însă, și la alte semne. Ganglionii nu se inflamează doar în urma virozelor, ci la orice tip de infecție la nivelul capului.

O viroză respiratorie e urmată de glanglioni măriți în volum în jurul gâtului. La infecția cu virusuri, de obicei nu dor. Senzația dureroasă apare la infecțiile bacteriene.

Limfocitele T și B, părți ale sistemului imunitar, se antrenează în interiorul organismului să devină imunocompetente. Sunt descărcate în circulație și apoi circulă și recirculă în ganglioni. Acești veritabili soldați simt toți microbii din natură.

Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Dacă nu-i întâlnesc, recirculă și patrulează în organism până în momentul în care are loc această întâlnire și, dacă s-a produs întâlnirea și se produce în interiorul acestor organe, pentru că circulația e lentă și permite contactul. Spuneam că sunt puține celule într-o primă fază, dar aceste limfocite proliferează o populație mai numeroasă, capabilă să facă față și să declanșeze un răspuns imun eficient. Chiar și netratate, se vindecă până la urmă, pentru că sistemul imunitar acționează șireușește să câștige această luptă, bătălia cu agentul infecțios.”

Cu alte cuvinte, odată ce întâlnesc cu un microb în interiorul ganglionilor, limfocitele încep lupta. În același timp, se reproduc pentru a părea impunătoare și prin număr. Evident, ganglionii se măresc și se pot palpa.

Ei vor scădea în volum în câteva săptămâni.

Orice infecție la nivelul capului poate fi însoțită de creșteri de volum ale ganglionilor. O să ne referim la cele mai comune infecții, cele dentare.

Ionuț Leahu, medic dentist: „Mai sunt pacienți care fac o greșeală. Iau antibiotic fără prescripție medicală, fără să meargă la medic. Se umflă un pic, iau un pic de antibiotic. Nu rezolvă infecția, rezolvă episodul activ, pentru că în interiorul dintelui nu are cum să ajungă antibioticul din sânge. Cauza umflaturii e dintele murdar pe dinăuntru. Când luăm antibiotic, luptăm cu murdăria din jur, din gingie și mizeria în interiorul dintelui rămâne.”

Cele mai periculoase infecții sunt la dinții din partea inferioară.

Ionuț Leahu, medic dentist: „În zona asta sunt niște spații biologice, date de niște fascii și acolo poate să ajungă puroiul de la măsea și ca să eliberezi puroiul se taie efectiv și se pătrunde în spațiul respectiv.”

Aceste probleme dentare nu ar trebui să existe, dacă mergeți din șase în șase luni la medic pentru o verificare și o igienizare profesională.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!