Depresia, boala tacuta care NU se vindeca de la sine. Care este primul semn ca aveti nevoie de ajutorul medicului
Nu puteti sa dormiti si nici nu simtiti in fiecare zi nevoia de somn? Sunt primele semne care pot indica o depresie.
In acest caz, mergeti la psihiatru fara rusine. Boala nu se vindeca singura. Mai mult, odata aparuta, se accentueaza in lipsa tratamentului corespunzator.
"Nu mai pot! Nu mai gasesc placere in nimic! Nu mai functionez!" - Toate persoanele afectatate de depresie au aceste ganduri, apreciaza psihiatrii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru astfel de momente exista prietenii, cred pacientii. Prietenii care va indeamna cu simpatie: "Treci peste asta!" va fac si mai mult rau. Accentueaza starea de culpabilitate si de singuratate. Depresia poate fi anticipata de un simptom banal.
Mihai Albu, psihoterapeut: "E frecvent sa ma trezesc obosit, desi am dormit. Acum, daca nu am dormit, e OK, daca am dormit, nu."
Fenomenul atinge peste 20% dintre adulti, pe parcusul vietii. Explicatia cea mai plauzibila este ca civilizatia a depasit capacitatea de adaptare scrisa in codul genetic.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Epuizarea psihica inseamna un prea plin de cerinte de reponsabilitati pe care nu le putem indeplini."
Nu va vindecati singur de o boala si nu sunteti vinovat ca v-ati imbolnavit. Alaturi de somnul neodihnitor, depresia se manifesta frecvent si prin durere fizica. Explicatia ar fi ca atat durerea, cat si starea de spirit sunt determinate de nivelul de serotonina si de neuropinefrina din creier.
Boala inseamna de fapt modificari profunde, bio-chimice la nivel creierului. Si acesta e motivul pentru care nu se trateaza cu o vorba buna, ci cu medicamente. In viata adulta, peste 95% din formele de depresie au nevoie de ajutorul medicului psihiatru.
Eduard Motoescu, medic specialist psihiatru: "Mai ales in formele severe de depresie, acolo trebuie medicatie. In doza corespunzatoare si la momentul oportun."
Cu alte cuvinte, cat mai repede de la momentul in care observati ca nu mai functionati. Boala poate sa nu fie legata de un eveniment nefericit.
Sursa: Pro TV
Etichete: Psihologie, sanatate, depresie, psihiatru, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
26-04-2015 08:15