Nutritionistii ne sfatuiesc sa inlocuim friptura cu pestele. Atentie insa: sunt 10 reguli foarte importante de preparare
Pestele este un aliment generos, care necesita cunostinte temeinice de preparare si consum. Un mic adaos de rosii, spre exemplu, ajuta la absorbtia fierului din interior si la valorificarea sa.
Ardeiul iute, in schimb, asa cum intalnim in traditionala saramura, amplifica metabolisimul bazal si va mentine supli. Mai sunt si alte secrete, precum folosirea unui pat gros de sare in tigaie - fara a-l consuma - pe post de ulei. Excludeti, astfel, prajirea.
O friptura pe masa in fiecare zi vrea... fiecare roman, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mult, din punctul de vedere al oricarui... manual de anatomie si fiziologie umana. Se ajunge astfel la exces de proteine animale si, implicit, la scurtarea sperantei de viata. Sa inlocuim friptura cu pestele - suna varianta nutritionistilor. Poate functiona, cu o singura conditie: respectarea regulilor de preparare. Vreo zece la numar. In caz contrar, un aliment premium se transforma in balast alimentar.
Adrian Iuriciuc prepara in fiecare zi zeci de portii de peste. Le-a adaptat perfect la nevoile reale ale unui adult. Stropeste pestele cu lamaie si ii adauga frunze, combinatie corecta nutritional. Sucul de lamiie, acidul citric, contribuie la absorbtia fierului non-hemic, slab calitativ si greu de utilizat, din frunze. Pestele contine si el fier, de asemenea greu de utilizat. Poate ajuta...sucul de rosii.
Bun este doar pestele proaspat, nu uitat cu zilele in vitrine, nu congelat, nu din conserve. Altfel, il luati la pachet cu cel mai puternic inflamator cunoscut in natura, histamina.
Am ajuns si la pestele prajit. Cornelia Tudor prepara file de calcan prajit. Delicios, cu sos de vin. O lingura de ulei prajit, indiferent de tipul folosit, creste de cinci ori numarul caloriilor aduse de peste. Aceeasi cantitate se scoate din organism...cu cinci kilometri de alergat. Unde mai punem ca prajirea in ulei si nu in propria grasime a pestelui coaguleaza proteinele. Nu va mai hraniti, ci doar consumati...un balast alimentar.
Gatitul umed este alternativa sanatoasa. Presupune folosirea cuptorului sau prepararea prin innabusire. Proteinele sunt pastrate exact asa cum le-a gandit natura.
Sa trecem la gratar.
Cornelia Tudor, bucatar: "Il dam foarte bine cu ulei de masline, conteaza cel mai mult, sa nu se lipeasca, il putem pe gratar 2 minte pe o parte, 2 minute pe cealalta si pranzul e gata."
Desi cereti peste la gratar, exista riscul sa primiti, de fapt, tot peste prajit. Cand faceti comanda, specificati, asadar, ca nu vreti adaos de ulei. Pestele pus pe gratar nu se lipeste daca este dat mai intii prin sare grunjoasa. Merge de minune cu putin ardei iute, asa cum se combina in traditionala saramura. Acesta intensifica arderile si va ajuta sa folositi complet si corect proteinele.