Ateroscleroza, boala care face cele mai multe victime la nivel mondial. Cum puteti evita cronicizarea afectiunii
Inflamatia, un mijloc de protectie al organismului impotriva mediului, se poate intoarce impotriva noastra. Ne vindecam cu ajutorul ei, insa in aceeasi masura este factor decisiv in alte afectiuni.
Unul dintre exemple este ateroscleroza, boala care face cele mai multe victime la nivel mondial.
Virusii sau bacteriile, iritantii chimici sau radiatia solara - toate pot produce inflamatie la nivelul pielii. Zona se inroseste imediat, doare si se tumefiaza. Este o inflamatie acuta, resimtita de fiecare dintre noi, inca din prima parte a vietii. Totusi, vorbim despre un proces benefic, ce nu este altceva decat un raspuns defensiv al organismului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ileana Manduteanu, cercetator: "Tesutul lezat raspunde prin inflamatie prin aceasta inflamatie, tesutul incearca sa elimine intrusul sau sa-l izoleze si sa repare tesutul care a fost lezat din cauza acestui iritant."
Pe cat de buna este inflamtia acuta, pe atat de periculoasa devine cea cronica.
Ileana Manduteanu, cercetator: "In situatia in care tipul nostru de iritant persista pentru mai mult timp si organismul nu reuseste sa rezolve aceasta agresiune, atunci apare aceasta inflamatie cronica."
Inflamatia cronica din interiorul organismului nu doare. Se poate doza insa din sange markerul proteina C reactiva, care certifica existenta unui proces inflamator. Nu si locul acestuia. Daca apar modificari in cazul acestui marker, trebuie sa va programati la medic.
Toate bolile cronice sunt insotite de inflamatie cronica. Luam exemplul celei care reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial: ateroscleroza.
Peretele vasului de sange intra permanent in contact cu sangele care cicula. Acesta contine, spre exemplu, agresorul denumit colesteroul rau sau LDL-colesterol. Apare suferinta vasului, care atrage, tot din sange, leucocite, adica celule de aparare, venite sa repare leziunea. Astfel apare inflamatia. Cum agresorul este permanent in sange, inflamatia va fi evident permamenta
La ora actuala, medicamentele actioneaza pe posibilii agresori din sange. Nu exista medicamente care sa intre tintit in placa de ateroscleroza si s-o distruga.
Romania, Elvetia, Germania si Turcia au dezvoltat, printr-un prioect european, primele nano-particule capabile sa actioneze exact in locul inflamatiei cronice din vasul de singe.
Manuela Calin, coodonator laborator nano-terapii: "Nano-particulele sunt niste carausi de medicamente sau de gene capabile sa tinteasca celulele care au rol cheie in progresia aterosclerozei. Asa cum un colet este livrat la destinatia datorita unei adrese, tot asa noi vrem sa concepem acesti nano-carausi care sunt capabili se gaseasca si sa se lege de adresa dorita, de celula tinta dorita."
Acesti nano-carausi au fost deja testati si validati in laborator. Descoperirea apartine Institutul de Biologie si Patologie Celulara Nicolae Simionescu din Bucuresti.
Insa de la aflarea mecanismului si pana la aparitia pe piata a unor noi medicamente vor trece aproximativ 10 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, ateroscleroza, csid, oana cuzino, inflamatie, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
03-03-2015 09:13