Ateroscleroza, boala care face cele mai multe victime la nivel mondial. Cum puteti evita cronicizarea afectiunii


Ultimul update: Vineri 06 Martie 2015 07:27
Data publicarii: Marti 03 Martie 2015 09:13
Categorie: CSID

Inflamatia, un mijloc de protectie al organismului impotriva mediului, se poate intoarce impotriva noastra. Ne vindecam cu ajutorul ei, insa in aceeasi masura este factor decisiv in alte afectiuni.

Unul dintre exemple este ateroscleroza, boala care face cele mai multe victime la nivel mondial.

Virusii sau bacteriile, iritantii chimici sau radiatia solara - toate pot produce inflamatie la nivelul pielii. Zona se inroseste imediat, doare si se tumefiaza. Este o inflamatie acuta, resimtita de fiecare dintre noi, inca din prima parte a vietii. Totusi, vorbim despre un proces benefic, ce nu este altceva decat un raspuns defensiv al organismului.

Ileana Manduteanu, cercetator: "Tesutul lezat raspunde prin inflamatie prin aceasta inflamatie, tesutul incearca sa elimine intrusul sau sa-l izoleze si sa repare tesutul care a fost lezat din cauza acestui iritant."

Pe cat de buna este inflamtia acuta, pe atat de periculoasa devine cea cronica.

Ileana Manduteanu, cercetator: "In situatia in care tipul nostru de iritant persista pentru mai mult timp si organismul nu reuseste sa rezolve aceasta agresiune, atunci apare aceasta inflamatie cronica."

Inflamatia cronica din interiorul organismului nu doare. Se poate doza insa din sange markerul proteina C reactiva, care certifica existenta unui proces inflamator. Nu si locul acestuia. Daca apar modificari in cazul acestui marker, trebuie sa va programati la medic.

Toate bolile cronice sunt insotite de inflamatie cronica. Luam exemplul celei care reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial: ateroscleroza.

Peretele vasului de sange intra permanent in contact cu sangele care cicula. Acesta contine, spre exemplu, agresorul denumit colesteroul rau sau LDL-colesterol. Apare suferinta vasului, care atrage, tot din sange, leucocite, adica celule de aparare, venite sa repare leziunea. Astfel apare inflamatia. Cum agresorul este permanent in sange, inflamatia va fi evident permamenta

La ora actuala, medicamentele actioneaza pe posibilii agresori din sange. Nu exista medicamente care sa intre tintit in placa de ateroscleroza si s-o distruga.

Romania, Elvetia, Germania si Turcia au dezvoltat, printr-un prioect european, primele nano-particule capabile sa actioneze exact in locul inflamatiei cronice din vasul de singe.

Manuela Calin, coodonator laborator nano-terapii: "Nano-particulele sunt niste carausi de medicamente sau de gene capabile sa tinteasca celulele care au rol cheie in progresia aterosclerozei. Asa cum un colet este livrat la destinatia datorita unei adrese, tot asa noi vrem sa concepem acesti nano-carausi care sunt capabili se gaseasca si sa se lege de adresa dorita, de celula tinta dorita."

Acesti nano-carausi au fost deja testati si validati in laborator. Descoperirea apartine Institutul de Biologie si Patologie Celulara Nicolae Simionescu din Bucuresti.

Insa de la aflarea mecanismului si pana la aparitia pe piata a unor noi medicamente vor trece aproximativ 10 ani.

Dieta mediteraneana, perfecta pentru mentinerea sanatatii. De ce nu este recomandat sa mancam alimente fierbinti
Dieta mediteraneana, perfecta pentru mentinerea sanatatii. De ce nu este recomandat sa mancam alimente fierbinti
csid
Consumul de alcool zilnic duce în timp la ciroză hepatică și posibil diabet
Faceţi orice efort pentru a salva un dinte natural. Nicio tehnică stomatologică nu atinge perfecţiunea acestuia
Motivul pentru care soarele influențează îmbătrânirea pielii
Sunt suficiente doar 48 de ore pentru pierderea unui dinte. Ce greşim când ne spălăm pe dinţi
Vacanţele pot să aducă neplăcuţii paraziţi care se instaleza în păr: păduchii. Cum scăpăm de ei
O pisică lângă fiecare copil. Motivul pentru care medicul ne dă acest sfat
CSID vacanta
Cum ne pregătim pentru vacanță. Proceduri de înfrumusețare pentru începutul verii