Reactiile alergice pot aparea cu intarziere. Care sunt alimentele pe care trebuie sa le consumati cu mare atentie

06-03-2015 10:22


"Am mancat peste si am facut o reactie alergica." Se poate intimpla oricui. Se manifesta pe piele, digestiv sau respirator.

Ce se intampla insa in interiorul organismului inainte de urmarile neplacute? Un sir lung de reactii, pe care ar trebuie sa le cunosca orice persoana cu predispozitie alergica.

Ingrid Balan, medic specialist pediatru: "Cel mai periculoase sunt lactatele, glutenul, albusul de ou, nucile si arahidele."

Acestor alimente considerate inalt alergene si scrise pe etichetele produselor li se adauga pestele. Atat prin proteine, cat si, mai ales, prin cantitatea mare de histamina pe care o contine. Reactiile pot aparea in cazul pestelui care nu este foarte proaspat, e congelat sau pastrat in conserve. Speciile oceanice sunt cele mai periculoase.

Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Mirosul de peste prajit in tigaie poate sa declasseze o eruptie urticariana, o criza de astm, dar acestea sunt cazuri mai rare, de regula insa alimentul ajuns in sange."

Multi stau linistiti pentru ca nu resimt niciun simptom dupa ingerarea alimentelor la care sunt alergici.

Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Este important ca alimentul sa patrunda in tubul digestiv, sa fie fractionat in molecule mai mici care, de regula, astea sunt cauza alergiei si acesti produsi de digestie intermediara sau totala sunt absorbiti de sange. Apoi ajung in piele si declanseaza uriticarie, edem, crize de astm, crize de stranuturi."

Asadar, de la ingestia alimentului si pana la reactii trec trei sau patru ore.

Ioan Bradu Iamandescu: "Testele cutanate la alimente ies negative. Pentru ca alimentul pe care l-a inghitit bolnavul nu este el vinovat ci produsul de digestie."

Francezii au facut teste care sa certifice ipoteza. Au luat suc duodenal, la 2-3 ore dupa ce persoana repectiva consumase peste, de exemplu. L-au administrat apoi cutanat, declansand o reactie puternica.

Ioan Bradu Iamandescu: "De aceea, eu nu prea cred in reactiile cutanate la alergeni. Cred, in schimb, in reactia care declanseaza imunoglubulinele specifice ale alergenilor."

Acestea se detecteaza printr-o proba de sange de la persoana alegica. Daca aveti orice fel de simptome dupa ingestia unui aliment, e util un consult specializat. Altfel, exista riscul declansarii unui soc anafilactic.