Numarul vegetarienilor din Romania creste de la an la an. Ce spun medicii despre consumul excesiv de legume si fructe crude
Suntem in plina ''Saptamana a Veganilor si Vegetarienilor'', iar peste tot in tara au loc evenimente dedicate celor care au renuntat la carne, ori sunt pe cale sa ia aceasta decizie.
Potrivit organizatorilor, sute de mii de romani au adoptat acest stil de viata. Medicii nu ii incurajeaza sa faca asta pe timp indelungat, pentru ca spun ei, exista riscul aparitiei unor dezechilibre in organism.
Stefan Nita, blogger si raw chef, povesteste ca a devenit raw-vegan si nu mai mananca niciun aliment de origine animala, din compasiune pentru necuvantatoare.
Stefan Nita, raw-vegan: "Am avut tot timpul analizele mult mai bune si o stare de sanatate mult mai buna, am trecut de la 120 de kg la 50 de kg."
Numarul veganilor care prefera fructele si legumele nepreparate termic este inca mic la noi. Insa sunt multi cei care decid sa renunte la carne, dar pastreaza totusi in alimentatie lactatele.
Numarul vegetarienilor este in crestere de la an la an. Potrivit estimarilor Asociatiei Vegetarienilor din Romania, aproximativ 2-3% din populatie a renuntat sa mai manance carne.
Diana Luppa, presedintele Asociatiei vegetarienilor: "Sunt trei motive principale: sanatatea, protectia animalelor si mai este protejarea mediului."
Cei mai multi cred ca hrana exclusiv vegetala ii fereste de boli precum cancerul de colon. Gresit, sustin medicii.
Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Fibrele vegetale sunt degradate de catre bacterii, in urma degradarii rezulta acizi grasi cu lant scurt care sunt cunoscuti cancerigeni."
Lygia Alexandrescu, medic nutritionist: "Un exces de legume si fructe proaspecte, crude, consumate in mod constant si in exces, pot conduce la diverse tulburari digestive."
Specialistii in nutritie nu recomanda o astfel de dieta in cazul copiilor. Asadar, cel mai bine este sa avem o dieta echilibrata.