Afectiunea de care sufera 10% dintre gravide. Ce tip de medicatie se recomanda in cazul acestei boli
Mai bine de 10% din femeile care astepta un copil au o boala alergica cronica. Sarcina le poate ameliora simptomele, dar in acelasi timp poate spori intensitatea acestora.
Astmul alergic este cea mai frecventa boala din lume. Desi tratamentele actuale sunt extrem de eficiente, afectiunea pune mari probleme gravidelor.
Astmul necontrolat in sarcina se poate asocia cu hipertensiune arteriala. Poate cauza nasterea prematura ori dezvoltarea necorespunzatoare a fatului. Iata cum poate fi tinut sub control, in cele noua luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Claudia Nechifor, medic primar alergolog: "Daca sunt alergica, am un astm alergic sau orice afectiune alergica functioneaza legea 1/3."
O treime dintre pacientele alergice care astepta un copil vor constata ca sarcina nu le influenteaza boala cronica. O alta treime va observa ameliorari evidente, in cursul celor noua luni. In fine, la cealalta treime exista riscul agravarii afectiunii. Mai bine de 10% dintre femeile insarcinate au astm. In mod justificat, o gravida suferinda va dori sa stie daca medicatia poate dauna copilului. Conform studiilor, agravarea astmului apare in saptamanile 17-24 sau 29-36.
Dr. Claudia Nechifor, medic primar alergolog: "Avem medicatie si in rinita alegica si in astm de fololosit care are acreditare in perioadele cel mai delicate cum sunt sarcina si alaptarea. A intrerupe medicatia in astm, femeie insarcinata fiind, asa mai degraba pot sa-i fac rau fatului, copilului meu pentru ca nu doar eu sufar, lipsa de oxigen se va rasfrange si asupra fatului."
Astmul necontrolat in sarcina se asociaza cu hipertensiune arteriala, care poate conduce inclusiv la moarte intrauterine, dar si la o posibila nastere prematura. In plus:
Dr. Claudia Nechifor, medic primar alergolog: "O criza severa de astm, o stare de rau asmetic in sarcina, efectul poate fi devastator asupra fatului, deci e de luat medicatie."
Comunicati-i medicului alergolog intentia de a ramane insarcinata. Acesta isi va adapta strategia in privinta bolii dumneavoastra. Inainte de sarcina este obligatorie o spirometrie - o evaluare a functiei respiratorii. In cursul sarcinii, pentru orice femeie exista indicatia de a nu acumula mai mult de 15 kilograme. Conteaza mai ales pentru pacientele cu probleme respiratorii. In timpul celor noua luni, asadar, urmati un program strict de masa.
Dr. Corina Chisu, medic specialist ginecolog: "Atata timp cat pacieta are trei mese principale si doua gustari nu are voie sa aiba foame patologica, poftele sunt altceva, sunt doar rasfaturi de gravida."
Cand vi se face foame, hraniti-va. Abia apoi puteti acoperi pofta de dulce, spre exemplu.
Sursa: Pro TV
Etichete: gravida, dulciuri, ecografie, alergie, sarcina, astm, csid, rinita, spirometrie,
Dată publicare:
08-06-2016 08:13