De ce este important sa ne controlam glicemia inaintea interventiilor chirurgicale. Analiza recomandata de medici
Diabeticii se refac foarte greu dupa operatii. De aceea inaintea oricarei interventii medicale trebuie sa va determinati glicemia, chiar si in lipsa unor simptome care sa indice prezenta afectiunii.
Toti mediciii subliniaza ca diabeticii se refac greu dupa interventiile chirurgicale. Explicatia: asa-numitii corpi cetonici, prezenti in cantitati mari, in sangele lor. Daca va aflati asadar in pragul unei operatii - de orice tip - nu ignorati testarea glicemiei. Se poate dovedi o decizie extrem de inspirata, in special in procesul de vindecare.
Acad. prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: "Multi se si lauda, domle', m-a ferit Dumnezeu, am ajuns la 60 de ani si n-am facut analize, ceea ce nu este bine. Diabetul nu se manifesta ani de zile prin nimic."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu va doare si nu va supara nimic. Chiar in aceste conditii, glicemia - nivelul zaharului din sange - poate sa fie dramatic modificata. Schimbarile atrag dupa sine o cascada de reactii in intregul organism. Spre exemplu, grasimile care circula in sange incep sa creasca alarmant - fenomen care are impact direct asupra vaselor de sange. De aceea, determinarea glicemiei se face o data pe an.
Glicemia nu creste brusc, iar diabetul de tip 2 nu apare dintr-odata, ci este ultima faza a unor modificari care au inceput si cu 20 de ani inainte si care puteau fi date inapoi.
Acad. prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: "Daca il decoperi din vreme nu necesita nici medicatie orala, primul tratament - si e bine sa-l dai singur, ca pacintul sa inteleaga ca asta e un tratament - dieta si miscarea."
Glicemia neverificata si ulterior necontrolata declanseaza asa-numita acidoza metabolica - o intoxicatie grava in tot organismul. Ulterior, apare colapsul.
Acidoza metabolica incepe cu acumularea asa-numitilor corpi cetonici. Este si motivul pentru care diabeticii se vindeca greu. De aceea, inaintea oricarei interventii medicale, verificati-va glicemia, chiar daca vorbim despre o operatie minora, cum poate fi la medicul stomatolog.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: "Nu isi tin glicemia sub control, este un produs chimic care se cheama corp cetonic, e ca o toxina care intervine in toate procesele corpului uman. Celule nu se mai vindeca, nu se mai vascularizeaza cum trebuie, vascularizatia periferica, adica capatul de linie cum e la nivelul gingiei, e afectata."
O glicemie mare necesita analiza numita hemoglobina glicozilata, un fel de istoric al curbelor glicemice care ii arata medicului cum a functionat organismul in ultimele luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: diabet, glicemie, vindecare, csid, stomatologi, interventii chirurgicale,
Dată publicare:
07-06-2016 08:30