Nu puteti sa dormiti si nici nu simtiti nevoia de somn? Sunt primele semne de depresie care trebuie sa va trimita la medic
Nu puteti sa dormiti si, mai mult, nici macar nu simtiti in fiecare zi nevoia de somn? Sunt primele semne care pot indica o depresie.
In acest caz, mergeti la psihiatru fara rusine. Boala nu se vindeca singura. Ba chiar, odata aparuta, se accentueaza in lipsa tratamentului.
Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Somnul de noapte e important pentru ca atunci organismul isi reseteaza toate functiile si elimina lucrurile toxice din creier si din tot organismul."
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Conteaza daca adormiti inainte de miezul noptii. Atunci incepe un ritm Circadian, scris in codul genetic al fiecarei persoane si legat de lumina solara. Nu poate fi schimbat.
Lipsa somnului pentru mai bine de doua saptamani afecteaza in primul rand sistemul imunitar. Atentie, si daca adormiti la ora 2 dimineata se considera tot insomnie. Fenomenul mareste instantaneu numarul de citokine, molecule eliberate de sistemul imunitar, care controleaza raspunsul organismului la factori de risc.
In traducere, puteti gasi o legatura intre starea in sine si infectiile dese, bolile cardio-vasculare, diabetul sau afectiunile neurologice.
Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Suntem sensibili si fizic si psihic, poti sa faci chiar depresie daca schimbi tot timpul obiceiurile de somn."
Insa, dificultatea de a adormi poate semnala inclusiv depresia. O stare care nu are nevoie de confesiuni in fata prietenilor. Invariabil, veti primi indemul de a trece peste. Nu va face decat sa va accentueze starea de culpabilitate. Va veti invinovati mai abitir.
Depresia apare la 1 din 5 adulti pe parcursul vietii. Printre posibilele explicatii se numara realitatea propriu-zisa. In ultimele decenii, civilizatia pare sa fi depasit capacitatea de adaptare a fiintei umane.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Epuizarea psihica inseamna un prea plin de cerinte, de reponsabilitati pe care nu le putem indeplini."
Eduard Motoescu, medic specialist psihiatru: "Mai ales in formele severe de depresie acolo trebuie medicatie in doza corespunzatoare si la momentul oportun. Ar fi usor hazardat sa trimitem un pacient cu depresie severa la psiholog in speranta ca lucrurile se vor rezolva."
Modificarile biochimice sunt readuse la normal asadar cu substante active. Pe langa ajutorul medicamentelor, este utila in paralel si consilierea psihologica.
Daca depresia apare dupa un eveniment nefericit, sunt sanse mari de recuperare rapida. Exista insa si forme care se instaleaza pur si simplu, desi aveti o viata implinita.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, somn, diabet, depresie, csid, noapte, odihna,
Dată publicare:
22-04-2016 09:06