Nas care curge, ochi rosii, stranut si tuse, simptomele unei alergii dar si un posibil semn de astm. Sfaturile medicilor
Ce este cel mai greu de acceptat, odata ce sunteti diagnosticati cu astm? Ideea ca tratamentul va dura toata viata, spun medicii.
Sub efectul pastilelor, va veti simti mai bine. Totusi, terapia nu trebuie abandonata, asa cum fac foarte multi pacienti.
Ioan Iamandescu, medic primar alergolog: "Cine are rinita trebuie urmarit tot timpul pentru eventualul viraj catre astm bronsic. Daca acel copil tuseste si nu tuseste asa 1 minut doua ci are o criza, o criza de 20 de minute, sau dupa o viroza respiratorie ramane 2-3 saptamani cu aceasta tuse sacaitoare e clar ca deja se apropie de astm."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nas care curge apos, ochi rosii, stranut, tuse seaca sau infectii respiratorii repetate - toate pot sugera o alergie. Mai mult decat atat, tusea spastica, pe care nu o asociati cu raceala si nici cu fumul de tigara, e motiv sa mergeti la medic. Iar daca tusea apare dupa ce vorbiti mult ori dupa ce va dregeti vocea e posibil sa fie un semn de astm.
Pe de alta parte, simptomele pot sau nu sa fie urmate de o criza. De retinut este ca boala evolueaza, asa ca e nevoie de un diagnostic si de medicatie.
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Medicamentele fac ca aceasta mucoasa sa se stabilizeze, adica sa nu mai reactioneze usor , in clipa in care nu iei aceasta susbtanta mucoasa revine la starea ei naturala de sensibilitate si, cu prima ocazie, reactioneaza si atunci te sufoci."
Diagnosticul vine la pachet cu un tratament pentru toata viata. Abia acum incepe lupta medicilor cu pacientii care sufera de o boala cronica.
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Isi pun o intrebare fundamentala, isi pun intrebarea fireasca de ce trebuie sa iau eu un medicamente daca nu mai mai supara nimic?"
Astmul inseamna inflamatia cronica la nivelul cailor respiratorii. Mucoasa care tapeteaza caile respiratorii sufera, receptorii pentru tuse sunt iritati. Tratamentul, care se inhaleaza, o ajuta sa se repare.
Daca nu pastrati controlul asupra inflamatiei, fenomenele care afecteaza calitatea vietii se vor tine lant. Pe suprafata cailor respiratorii, care incearca permanent sa se vindece, apar cicatrici. Acestea vor induce infectii respiratorii repetate.
De asemenea, fiecare criza asmatica pe care o lasati sa se manifeste va reduce o parte din capacitatea respiratorie, aspect ce influenteaza negativ fiecare celula din organism.