Care sunt afectiunile care pot masca, de fapt, prezenta unei infectii cu paraziti intestinali. Copiii sunt cei mai expusi
Pot mima alergii, anemii si orice fel de probleme imunitare. Parazitii sau viermii intestinali se intalnesc, de obicei, la copii.
Anemia in copilarie poate sugera prezenta parazitilor intestinali, dar parazitozele pot mima alte boli. Printre acestea, sindromul colonului iritabil, piele iritata, dureri articulare sau chiar semnele unei alegii.
Viermii intestinali se inmultesc prin oua microscopice. Paraziteaza aparatul digestiv si scot nutrientii din organism. De asemenea, elibereaza toxine si scad rezistenta imunitara.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Singura metoda de a scadea incidenta parazitozelor si a contaminarii este o igiena riguroasa, deci pacintii trebuie sa aiba grija de toaleta mainilor, de o toaleta minutioasa a unghiilor, pentru ca ouale de paraziti se pot ascunde sub unghii."
Copiii se infecteaza cel mai usor. Isi pun mana in gura, iar ouale ajung imediat in aparatul digestiv. Parazitii intestinali sunt eliminati odata cu materiile fecale. Am descris practic un ciclu de infectare.
Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Adica copilul este tratat, dar atunci cand mege la toaleta, daca nu face o toaleta riguaroa a mainilor, folsind chiar periuta, peste cateva luni se reia ciclul si reapar simptomele parazitozei."
Mai bine de 60 de tipuri de viermi paraziti pot fi ingerati daca cel mic nu se spala riguros pe maini. Aceleasi microorganisme pot fi ingerate odata cu alimentele incorect preparate termic, ori prin legume si fructe spalate cu apa contaminata cu fecale umane.
Limbricii sunt cei mai raspanditi. Apar tot dupa consumul de apa infectata. Tenia se transmite, de asemenea, prin fecale umane, dar viermii se constata si la persoanele care comsuma carne de vita sau porc cruda - asa numitul tartar - sau insuficient preparata termic.
Oxiurile sunt alti paraziti frecvent tranzitati, daca nu va spalati mainile dupa mersul la toaleta.
Totusi, un sistem imunitar competent nu ar trebui sa permita colonizarea cu paraziti. De aceea, adultii sufera mai rar de parazitoze.
Dr Carmen Stamate, medic primar pediatru: "Imunitatea creste pana in jurul varstei de 11-12 ani. Eu reocmand intrarea in colectivitate a unui copil sa nu se faca decat la trei ani, nu mai devreme."
In prezent, exista medicamente eficace care distrug metabolismele viermilor si astfel ii omoara. Este recomandat, deci, sa ii faceti copilului examenul coproparazitologic de cel putin doua ori pe an.
La varsta adulta, este indicat macar o data, in acelasi interval, in acelasi timp cu analizele de sange si urina. Fiti atenti si la alte semne, mai ales in cazul celor mici.
Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Periodic, copilul care nu mananca, care scade in greuate, trebuie investigat obligatoriu pentru prezenta unei parazitoze. Poate sa apara o anemie, o deficienta metabolica de calciu, de magneziu pentru faptul ca este un copil subalimentat."
Parazitozele pot sugera alergii cutanate si in acest caz, se recomanda un examen coproparazitologic.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, alergie, anemie, csid, paraziti intestinali,
Dată publicare:
15-04-2016 09:07