Nu ignorati alunitele sau leziunile aparute la nivelul pielii. Pot trada o afectiune grava
Un chist la nivelul pielii sau o banala alunita. Iata doua tipuri de formatiuni tumorale carora oamenii nu le acorda mare importanta. Doar medicul poate aprecia benignitatea lor, insa.
Cel mai intins organ si unul dintre cele mai active. Asa caracterizeaza medicii pielea. Din pacate, multi dintre pacienti nu-i acorda atentie. Ignora complet formatiunile aparute pe suprafata tegumentelor.
"Leziunile nu trebuie auto-tratate si auto-diagnosticate, cel mai corect este ca medicul dermatolog sa puna diagnosticul. Una e ce vede pacientul si una ce spune medicul", ne sfatuieste dr. Roxana Dumitrescu, medic primar dermatolog.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Regula de aur este sa mergeti la dermatolog imediat ce constatati o formatiune noua pe piele.
"Poate sa arate ca o mica ridicatura sau ca o pata de culoare roz, de culoare gri sau cafe sau mai inchisa, negricioasa - orice astfel de leziune cere un consult dermatologic", a spus medicul dermatolog.
Si leziunile fara culoare trebuie vazute de specialist. Anumite cancere apar pe cicatrici vechi. E greu sa va atraga atentia rapid.
Alt tip de cancer cutanat arata ca un mic chist translucid. Iar cel mai periculos tip de cancer, melanomul, pare o alunita: "Melanoame pot sa apara si pe zonele nevazute de soare. Nici nu stie ca trebuie sa se protejeze de ceva sau ca trebuie sa controleze de ceva, de aceea vizita la dermatolog e salvatoare".
"Toti avem alunite pe piele, nu stim care sunt cele bune si cele rele, deci e bine ca macar o data pe an, daca nu de doua ori pe an, sa facem un control la medicul specialist dermatolog", a mai spus dr. Luminita Dumitrescu.
Un control dermatologic complet inseamna sa ii aratati medicului inclusiv scalpul, pielea din spatele si din interiorul urechilor, talpile, dar si zona genitala.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, melanom, cancer de piele, sanatate, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
24-06-2014 07:42