Ecografia de tiroida, o obligatie anuala pentru mame si femeile trecute de 40 de ani. Sfaturile medicilor
Faceti o ecografie de tiroida o data pe an, dupa varsta de 40 de ani, dar si dupa ce ati nascut. Aceasta glanda da simptome nespecifice. Una din opt femei va suferi de o afectiune de tiroida in decursul vietii.
Un examen endocrinologic complet presupune si evaluarea ecografica a tiroidei. Astfel, medicul poate identifica noduli. Protocolul international spune ca acestia se biopsiaza. Doar examenul anatomo-patologic da diagnosticul de certitudine. Frecvent, se constata noduli benigni, care nu pun viata pacientului in pericol.
"Daca un nodul e benign, dar el are un ritm rapid de crestere sau se produce o singerare in interior si creste brusc, atunci este indicata interventia chirurgicala", a spus dr. Antonela Burlacu, medic priamr endocrinolog.
Alte simptome care indica necesitatea unei operatii? Pacientul nu inghite bine sau nu respira corespunzator. Dupa interventie, veti tine permanent legatura cu endocrinologul.
"Daca iti scoate toata tiroida, esti obligat sa iei pastile toata viata", a dezvaluit dr. Antonela Burlacu.
Cu alte cuvinte, veti avea nevoie de hormoni tiroidieni de sinteza toata viata. In timpul operatiei, cea mai mare grija a chirurgului sunt asa numitii nervi recurenti. Acestia se gasesc in spatele glandei tiroide si patrund in laringe, unde controleaza miscarile corzilor vocale.
"Acesti nervi inerveaza corzile vocale. In momentul in care lezam unilateral nervul recurent, coarda vocala pe acea parte paralizeaza. In cazul in care lezam ambii nervi, corzile vocale raman paralizate. Practic, pacientul intra in insuficienta respiratorie acuta", a spus dr. Razvan Hainarosie, medic specialist chirurgie ORL.
Riscul de lezare este de 1 la 20 de operatii. In prezent insa, exista posibilitatea de a monitoriza activitatea acestor nervi importanti in timpul interventiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, csid, tiroida, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
22-06-2014 17:06