Nu combinati cartofii cu preparate din carne. La ce riscuri va supuneti daca nu ascultati sfatul nutritionistilor
Ati auzit-o de atatea ori de la nutritionisti, care nu zambesc nici cand afla despre combinatii de genul friptura sau tocanita cu paine. Exista garnituri sanatoase pentru toate mancarurile.
Mancati mai multe legume, va spun medicii. Atunci, de ce sa nu consumati mai multi cartofi prajiti, de exemplu? Legume inseamna de fapt vegetalele cu un continut bogat de apa: rosii, castraveti, ardei, dovlecei. Pe de alta parte, leguminoasele contin preponderent amidon. In aceasta categorie intra cartoful, fasolea sau mazarea.
Dintre legumele bogate in apa, este indicat sa consumati tot timpul anului dovlecel. "Dovlecelul se combina foarte bine atat cu cerealele, cat si cu proteine si vegetale si animale. Din acest motiv se poate consuma la o masa alaturi de ou sau de branza", explica dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist.
Asadar, e corect, spre exemplu, sa faceti o tocanita din carne cu dovlecel si alte legume. Dar nu o tocanita din cartofi cu adaos de carne. Acesta deoarece amidonul interzice digestia carnii, pe cand apa biologica din dovlecel o favorizeaza.
"E un substitut asa cum poate fi si morcovul, si conopida sau brocoli care, spre deosebire de cartof, au mai putine calorii, asta e toata ecuatia", a spus dr. Serban Damian, nutritionist.
Toate aceste legume se soteaza in apa si in sucul propriul. Nu in ulei: "Un dovlecel prajit este la fel de nociv ca un cartof prajit, insa din pct de vedere al caloriilor si al compozitiei are o cantitate mai mica de calorii, o cantiate mai mica de carbohidrati", a dezvaluit dr. Damian.
Nu va ganditi la un gust fad. Sa luam de exemplul spagetelor bologneze. Contin o combinatie nefasta intre paste si carne. Ce-ar fi sa sotati bucati de dovlecel in suc de rosii, condimentat cu busuioc, cimbru si oregano si sa le montati peste spaghete?
Tocmai ati obtinut o reteta perfecta nutritional. Iar totul poate fi asezonat cu flori de dovlecel, preparate tot in suc de rosii.
In privinta acestei legume sa mai rapundem, la o intrebare: cu sau fara coaja? "De obicei in legume, vitamine si mineralele se concentreaza in coaja, dar acum trebuie sa fim atenti pentru ca daca dovlecelul a fost tratat cu vreo substanta, aceasta se concentraza tot in coaja", ne avertizeaza dr. Andreea Dragomirescu.
Daca aveti dovlecei crescuti natural, acestia se consuma in coaja, daca nu, coaja se elimina. De asemenea, cand ii fierbeti, sucul rezultat se consuma daca au fost crescuti fara aditivi. Daca insa legumele provin din agricultura conventionala, apa rezultata dupa fiebere se arunca. Acesta deoarece in ea se descarca o concentratie ridicata de substante chimice.
Sursa: Pro TV
Etichete: legume, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
11-07-2014 08:52