Barbatii trebuie sa isi faca periodic control urologic si analiza de sange PSA, pentru a evita cancerul de prostata
Un control ginecologic anual ii este recomandat oricarei femei, chiar si in lipsa simptomelor. Barbatii ar trebui sa faca o evaluare similara la urolog.
Afectiunile maligne la nivelul prostatei sunt la fel de frecvente precum cancerele genitale in randul femeilor.
In cazul femeilor, debutul vietii sexuale inseamna si debutul investigatiilor ginecologice. Se fac o data pe an, in lipsa oricaror simptome. Acestea presupun: examen Papanicolau, examenul secretiilor, ecografie trans-vaginala, dar si ecografie de san.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dr. Vythoulkas Andreas , medic specialist ginecolog: “Daca o data pe an avem grija sa facem analizele respective, statistica spune ca orice se intampla in viata unei femei, cu o probabilitate de 96%, este tratabil.”
Este vorba despre orice patologie la nivelul sanului sau a aparatului genital. De ce e important acest comportament extrem de precaut in privinta aparatului genital si nu in privinta altor organe?
Dr. Vythoulkas Andreas , medic specialist ginecolog: “La femei, 80% dintre problemele de cancer care pot sa apara, apar din 2 zone - din zona genitala si san. La barbati, cand vorbim de cancer, poate sa apara oriunde.”
In cazul barbatilor, oriunde inseamna, frecvent, in zona prostatei. Cancerul de prostata nu este doar maladia varstei a treia. Din acest motiv, asa cum femeile au nevoie de un control genital o data pe an, barbatii, inclusiv cei tineri, trebuie sa bifeze consultul urologic. Iar daca cineva din familie a suferit de cancer de prostata, exista un risc de 11 ori mai ridicat de a face boala.
Conf. dr. Valentin Ambert, medic primar urolog: “Exista un cancer familial care se poate transmite, iar persoanele care au rude de gradul 1 - tati, unchi, veri, trebuie sa se controleze de la 40 de ani, chiar daca simptomatologia nu exista.”
Control inseamna consultatie la medicul specialist si o analiza de sange denumita PSA, care trebuie sa va intre in rutina. Valoarea acestui marker trebuie pastrata, an de an, astfel incat specialistul sa poata evalua modificarile. Markerul reprezinta numarul de celule epiteliale din prostata. La pacientii tineri, volumul prostatei e mic, deci si markerul trebuie sa arate valori mici.
Conf. dr. Valentin Ambert, medic primar urolog: “La pacientul tanar, daca prostata e mica si PSA e mare, aceasta nu are o explicatie niciodata.”
Vorbim despre o explicatie fiziologica. La varste considerate tinere, in apropiere de 40 de ani, formele de cancer care apar sunt agresive. Consultatiile regulate o data pe an si in lipsa simptomelor va salveaza viata.
Conf. dr. Valentin Ambert, medic primar urolog: “Ramane valabila indicatia ca atata vreme cat cancerul e descoperit intracapsular, adica nu a depasit capsula prostatei, poate fi tratat cu viza curativa.”
Indiferent de varsta, ambele sexe au nevoie de o ecografie abdominala o data pe an.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, sanatate, prostata, ginecologie, csid, urolog,
Dată publicare:
09-07-2014 09:49