Deshidratarea va poate pune viata in pericol. Ce este tromboza venoasa profunda


Ultimul update: Duminica 10 August 2014 06:59
Data publicarii: Luni 07 Iulie 2014 08:03
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Cum se bea corect apa? Nu e atat de simplu pe cat va imaginati. Totusi, cu reguli minime, veti reusi sa va hidratati eficient.

Desi afectiunile venelor nu pun viata in pericol, nu trebuie neglijate. Exista o singura situatie grava, generata de deshidratare. Extrem de afectate sunt persoanele care consuma cantitati masive de cafea.

Simplu de parca ai bea un pahar cu apa. Ati auzit aceasta afirmatie? Nu e tocmai adevarata. In realitate, hidratarea e un proces mult mai complex.

Apa trebuie sa fie la temperatura camerei, ca sa nu limiteze capacitatea de aparare a gatului. Trebuie sa aiba un PH mai mare de 7,2, ca sa va alcalinizeze usor.

Se bea lent, cu inghitituri mici. Si intotdeauna intre mese. Bauta imediat dupa ingestia alimentelor, dilueaza sucurile gastrice, situatie deloc recomandata.

In cazul copiilor mici, procentul de apa din corp depaseste 80%. In cazul adultilor, 60% din greutatea corporala e data de apa.

O pierdeti prin transpiratie, urina, prin respiratie si prin lacrimi. O redobanditi doar cu apa plata sau ceaiuri fara zahar. Nu orice bautura hidrateaza. Spre exemplu, cafeaua chiar... deshidrateaza. Acelasi fenomen se intampla si in cazul bauturilor alcoolice. "Ele amplifica diureza si de fapt fac sa se piarda apa amplificind diureza", a explicat medicul nutritionist Andreea Dragomirescu.

Diureza este procesul prin care se produce si se elimina urina. Dupa ce consumati o cafea, beti, asadar, si un pahar cu apa.

Deshidratarea afecteaza fiecare celula din corp si, in primul rand, asa-numitul mediu intern, adica sangele si limfa.

"In mond normal, sangele e un fluid si trebuie exista acest echilibru intre starea lui fluida si tendinda de a se coagula si de a tromboza", a spus dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara.

Fara apa, sangele devine viscos - situatie periculoasa. Poate aparea astfel asa numita tromboza venoasa profunda, care va pune in pericol viata.

"Am vazut foarte mult tromboze venoase profunde la indivizi perfect sanatosi, unii chiar sportivi, dar care au traversat o perioada nefasta", a mai spus medicul Baila.

Acestia au condus mult si nu au baut apa. In schimb, si-au pastrat concentrarea cu ajutorul bauturilor cu un continut ridicat de cofeina.

Daca va inscrieti in acest profil, la fiecare drum asigurati-va ca ati luat si o sticla mare cu apa plata.

Tratamentele pe care le putem urma impotriva caderii parului
Trucuri simple pentru alungarea insomniei. Cand e indicat sa apelam la ajutorul unui specialist
Nu totul este pierdut pentru cine nu poate renunta la vicii. Ce trebuie sa faca cei care fumeaza si au o dieta nesanatoasa