Netratata, o simpla umflatura a ochiului poate genera probleme de vedere. Principalele afectiuni ale pleoapelor
O inflamatie minora la nivelul pleoapei, o mica inrosire... Pot parea modificari banale, insa ochiul este o structura nervoasa fina, asa ca orice amanunt trebuie comunicat medicului specialist.
Banalele inflamatii de la nivelul ochiului poarta, popular, denumirea de ulcioare. Frecvent insa exista o alta afectiune, care presupune inflamatia unor glande din interiorul ploapelor. Practic, canalul de excretie al unei asemenea glande se blocheaza. Boala este frecvent intalnita la copii si adolescenti. Iata cum se trateaza.
Orjeletul este o infectie la baza unei gene, produsa de obicei de stafilococul auriu - un microb pe care il gasim in mod normal pe piele. Medicii recomanda sa nu incercati sa presati infectia. In felul acesta o raspanditi. Mergeti la specialist, tratamentul e simplu.
Pe de alta parte, semnele pot indica si o alta afectiune. Se numeste shalazion si arata la fel ca ulciorul.
Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Glandele care se afla in mod natural in interiorul pleoapelor noastre se blocheaza si blocandu-se nu mai are unde sa se elimine secretia lor. Copilul simte ca o umflatura, nu-l doare. Parintele vede ca incepe incet pleoapa sa se umfle."
Fara tratament - care presupune asigurarea unui flux normal de fluide in interiorul ochiului - boala poate evolua spre deficienta de vedere.
Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "In interiorul ochiului sunt multe glande, se pot prinde mai multe glande in aceasta inflamatie a ochiului si sa ajunga sa fie pleoapa foarte cazuta, ochiul sa nu mai primeasca informatii."
Inainte de a ajunge la medic nu apelati la leacuri babesti. Pot produce alergii severe!
Pleoapa inflamata, ochiul usor rosu, din nou o situatie care nu pare grava, dar necesita control medical si nu picaturi luate de la farmacie. Conjunctiva este o membrana cu rol de protectie, care acopera atat pleoapele, cat si portiunea anterioara a globului ocular.
Pleoapele umflate pot semnala o reactie alergica. Doar medicul poate decide daca intr-adevar este alergie, ori are de-a face cu germeni periculosi. Mico-plasma, spre exemplu, care se ia de la piscina.
Dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Pot sa dea keratite, adica o afectare a corneei care poate sa fie vindecata in procent de 100% daca pacientul vine la doctor sau poate pacientul sa ramana cu leziuni."
In lipsa tratamentului acestea scad acuitatea vederii. Retineti, ochiul este o structura nervoasa fina. Orice modificare minora are nevoie de control medical.
Sursa: Pro TV
Etichete: infectari, ochi, csid, inflamatie, umflatura,
Dată publicare:
14-02-2017 09:52