Mutatiile din structura ciupercilor de padure ne pun sanatatea in pericol. Ce trebuie sa stim despre aceste alimente
Ati manca o tocanita de ciuperci? Atunci preparati-o din ciuperci de cultura, controlate din toate punctele de vedere. Multe specii salbatice au suferit modificari. Iar 1 centimetru dintr-o ciuperca necomestibila provoaca insuficienta hepatica si renala.
Nu mancati ciuperci din surse necontrolate! In ultimul timp, s-au constatat schimbari in genele acestor alimente. Iar un sfert dintr-o ciuperca necomestibila poate sa provoace insuficienta hepatica si renala grava.
Ciupercile din flora spontana contin o cantitate mai mare de nutrienti decat cele de cultura. Si, totusi, nu le consumati, daca le luati din surse necontrolate sanitar.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: “Biologii raporteaza in ultima vreme schimbari biogene care fac ca variante de ciuperci asa-zise comestibile sa fie variante de tip otravitor.”
In Romania, speciile otravitoare se numesc Amanita. Pot fi usor confundate cu specii comestibile. Otrava continuta este amanitina.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: “Aceste amanitine se absorb foart rapid, vor produce initial semne digestive – celebra gastroenterita, cu debut mai rapid sau mai intarziat.”
Daca semnele digestive – intoleranta alimentara, varsaturi, diaree - se produc in mai putin de 6 ore de la ingestie, vorbim despre situatia fericita. Prin tratament la timp, nu veti avea sechele ulterioare. Dar prezentati-va la medic!
Conf. dr. Monica Luminos, sef sectie boli infectioase: “Esti tentat de foarte multe ori sa amani prezentarea la medic, asteptand ca totul sa intre in normal.”
Situatia dramatica este cea in care semnele digestive se instaleaza tirziu.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: “Daca semnele abdominale, varsaturile, apar dupa 6 ore de la ingestia acetor ciuperci va fi un dezastru, exista posbilitatea de a dezvolta o insuficienta hepatica, care se instaleaza intre a 3-a si a 7-a zi.”
De aceea, daca stiti ca ati consumat la o masa ciuperci din surse necontrolate si aveti orice fel de simptom digestiv, mergeti de urgenta la spital. Ne aflam in plin sezon al speciilor care cresc in padure si, din acest motiv, si cazurile de intoxicatii s-au inmultit.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: “In tarile civilizate, nimeni nu mananca ciuperci culese la intamplare, ci numai ciupeci de cultura, ciuperci care sunt controlate din toate punctele de vedere.”
10 grame dintr-o ciuperca necomestibila este doza fatala. Ca sa va imaginati cantitatea, inseamna doar 1 centimetru din acea ciuperca!