Epidemie de Ebola. Prima persoana infectata a ajuns in Europa. SUA testeaza pe oameni un tratament experimental
Autoritatile sanitare americane au ridicat, miercuri, alerta sanitara la nivelul 1, cel mai mare, pentru a raspunde mai eficient epidemiei Ebola, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant, citat de Mediafax.
"Aceasta activare ne permite sa mobilizam resursele in toata agentia pentru a raspunde crizei" legate de Ebola, a explicat Tom Skinner, un purtator de cuvant al Centrului american pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC).
"Este pentru prima data din 2009 cand aceasta alerta maxima a fost declansata. Ea a fost instituita la acea vreme pentru pandemia de gripa H1N1", a precizat el.
Epidemia de febra hemoragica Ebola a provocat moartea a cel putin 932 de persoane in Africa, conform unui nou bilant anuntat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Sierra Leone, Liberia si Guineea sunt tarile cele mai afectate. In Nigeria, unde exista temeri privind propagarea epidemiei, sunt noua cazuri suspecte si un deces, precizeaza CDC pe site-ul sau de Internet.
Tratament experimental, testat pe cei doi americani infectati cu Ebola
Misionara americana Nancy Writebol, infectata cu virusul in Africa si ajunsa marti la Atlanta pentru a primi ingrijiri medicale in carantina intr-un spital echipat special, a primit a treia doza dintr-un tratament experimental, a anuntat postul de televiziune CNN.
Doctorul Kent Brantly, contaminat tot in Liberia si repatriat in Statele Unite sambata, a fost tratat, de asemenea, cu acest ser nou, care nu a mai fost testat pe oameni pana in prezent. Acest tratament ar explica ameliorarea starii lor de sanatate, considerata inca grava la sfarsitul saptamanii trecute.
Un medic care i-a administrat prima doza in Africa doctorului Brantly a vorbit despre tratamentul "miraculos" care a atenuat simptomele intr-o ora, a anuntat presa americana.
Presedintele Barack Obama a considerat miercuri ca este "prematur" ca medicamentul experimental sa fie trimis in Africa.
Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american de alergii si boli infectioase (NIAID), a recunoscut marti ca serul are "o oarecare eficienta, dar doar la doi pacienti" in acest stadiu.
"Rezultatele experimentelor efectuate pe animale sunt foarte bune si folosirea acestui agent pe doi pacienti sugereaza ca el are un efect favorabil. Dar dat fiind ca (tratamentul) se limiteaza la doi pacienti, trebuie sa fim prudenti inainte de a trage concluzii", a adaugat el. In prezent nu exista niciun tratament pentru a combate acest virus foarte virulent, identificat in 1976 si care are o rata de mortalitate de 60 pana la 90 la suta.
Prima persoana repatriata in Europa dupa ce s-a infectat cu Ebola in Africa a ajuns in Spania
Un avion militar avandu-l la bord pe misionarul spaniol in varsta de 75 de ani care s-a infectat cu virusul Ebola in Liberia, a aterizat joi la ora 08.15 (09.15 ora Romaniei) in apropiere de Madrid, a anuntat Ministerul spaniol al Apararii, citat de AFP, scrie Mediafax.
Miguel Pajares Martin, prima persoana infectata cu acest virus care a fost repatriata in Europa, va fi transportat la baza aeriana din Torrejon de Ardoz, in apropiere de Madrid, in sectia de boli infectioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid.
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, boli, africa, ebola, sanatate, epidemii, virusuri,
Dată publicare:
07-08-2014 09:58