Motivul pentru care, noaptea, scrâșnim din dinți. Cum poate fi corectat acest gest

Ultimul update: Joi 20 Decembrie 2018 10:29
Data publicarii: Joi 20 Decembrie 2018 09:13
Categorie: CSID

Scrâşniţi noaptea din dinţi. Oare ce de? Dinţii strâmbi destabilizează forţele din cavitate orală. Mai precis, doar câteva elemente preiau din sarcina respectivă, exact cei care se vor deteriora primii.

Creierul percepe situaţia, iar noaptea ordonă scrâşnitul lor. Nimic altceva decât o tentativă de a-i alinia corect.

Cu ajutorul muşchiului numit maseter putem să mestecăm. Este cel mai puternic muşchi din corpul uman. Forţa maseterului vine direct pe dinţi. Dacă aceştia sunt corect aliniaţi, nu e nicio problemă.

Problema apare când elementele dentare stau înghesuite. Sau au poziţii anormale. Astfel încât forţele imense se proiectează doar pe câţiva dinţi care vor suferi la fiecare mişcare masticatorie.

De aceea, la 7 ani, e indicată prima vizită la medicul ortodont. Dacă sunt probleme, acestea vor avea o rezolvare simplă.

Dr. Ioana Dragoman medic ortodont: "Dacă copilul nu respiră pe nas ci respiră pe gură, dacă suge degetul dacă scrâşneşte dintii, dacă nu vorbeşte bine, dacă are un aspect facial dezechilibrat. Sunt semne care să te facă să te duci la medicul ortodont."

Mai simplu. Puneţi-vă copilul să rupă o hârtie cu dinţii. Puneţi între dintii din față hârtia şi vedeţi dacă trece ţinându-i închişi. Dacă nu, înseamnă că are ocluzie deschisă. Şi va avea nevoie de ortodont.

Dar chiar şi după vârsta copilăriei, dintii pot fi corect aliniaţi. Cu ajutorul medicului. Aşa reduceţi traumele dentare care se întâmplă la fiecare mişcare masticatorie. Iar dinţii naturali vor rezista cu adevărat mult. În cazul adulţilor preocupaţi să nu se vadă un eventual aparat dentar, există o soluţie… transparenta. Gutierele transparente.

Dr. Ioana Dragoman medic ortodont: "O astfel de gutieră trebuie purtată în jur de 20 de ore ca dinţii să se mişte sănătos şi conform planului de tratament, dar poţi să îşi faci o igienă impecabilă cu pot să mănânci cum mişcări înainte fără retrictii că atunci când ai un aparat fix."

Pacientul primeşte mai multe gutiere acasă. Care se schimbă săptămânal.

Dr. Cristina Mihai medic specialist ortodonţie: "La sfârşitul tratamentului ajungem la o muşcătură stabilă şi funcțională cu un rezultat durabil în timp la nivelul dinţilor, a ardecadelor cât şi la nivel articulaţiei temporale mandibulare."

Iar în cazul în care aveţi nevoie de coroniţă sau de implant dentar, acestea vor fi inserate într-o muşcătură deja corectă.

Amețelile, provocate de problemele apărute la urechea internă
Amețelile, provocate de problemele apărute la urechea internă
CSID
Aspirina și paracetamolul pot produce reacții alergice. Avertismentul medicilor
”Gripa nu se tratează cu antibiotice”. Avertismentul medicilor
Cum poate provoca o banală infecție în gât dureri abdominale la copii
De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Gripa
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine