Motivul pentru care cele mai faimoase diete sunt INEFICIENTE. "Schimbarile biologice te imping spre spaghete carbonara"
Dieta Dukan, dieta Atkins si alte reguri alimentare de acest tip nu functioneaza, spune o cercetatoare din Statele Unite.
Tracy Mann, profesor de psihologie la University of Minnesota (SUA), a studiat vreme de doua decenii comportamentele alimentare, iar concluziile ei nu sunt deloc favorabile dietelor, scrie site-ul huffingtonpost.fr citat de Agerpres.
S-au ingurgitat tone de proteine cu regimul Dukan, s-au eliminat glucidele cu regimul Atkins si chiar s-a pus toata increderea in regimul 'paleolitic', al vanatorilor-culegatori. Adoptarea unui regim este sortita esecului, potrivit acestei cercetatoare care a publicat recent 'Secrets From The Eating Lab'. „Majoritatea persoanelor estimeaza ca totul este o chestiune de vointa si de autocontrol, cand, in realitate, schimbarile biologice le imping spre o farfurie de 'Spaghetti alla Carbonara' dupa trei saptamani in care au trait numai cu salata verde si apa”, a explicat Tracy Mann pentru Washington Post.
„Mai intai, este o chestiune neurologica. Cand se urmeaza un regim, creierul devine obsedat de mancare, mai ales daca pare apetisanta. Alimentele tentante 'capata valoare'. Cu cat incercam sa rezistam mai mult, cu atat ne este mai greu sa o facem. Apoi, metabolismul incetineste. Corpul incepe sa utilizeze caloriile in cel mai eficient mod posibil. Acesta poate fi un lucru bun pentru cine este pe cale de a muri de foame, dar este rau pentru cei care doresc doar sa piarda din greutate, pentru ca vor stoca respectivele calorii sub forma de grasime."
Tracy Mann avertizeaza ca schimbarile biologice pe care le inregistreaza corpul nu sunt singurele probleme. Oamenii isi inchipuie deseori ca un regim se opreste la sfarsitul perioadei de restrictie. Cercetatoarea vorbeste insa despre o 'luna de miere' nutritionala, in cursul careia ne simtim bine pentru ca dieta noastra a fost incununata de succes. Din nefericire, acest moment este de fapt doar prima etapa a unui proces mai lung. 'Cand pierd in greutate datorita unui regim, oamenii vorbesc despre succes. Daca kilogramele revin, ei nu spun ca este vina regimului, ci spun ca ei sunt cauza. Dar este fals', considera cercetatoarea americana.
Sursa: Agerpres
Etichete: creier, mancare, alimente, dieta, regim, Psihologie, sanatate, slabire, grasime, calorii, kilograme, paleolitic,
Dată publicare:
06-07-2015 15:28