Motivul pentru care cei mici își mint părinții. Cum pot fi ajutați
„De ce mă minți?” Am putea să înlocuim această exclamație simplă cu o întrebare ce poate primi un răspuns mai amplu: „Ce anume te-a făcut să mă minți?”
O minte deschisă e cea care evită minciunile, iar asta indiferent de vârstă. În cazul celor mici, e chiar cea care exclude munciuna din comportamentul cotidian.
Gyorgy Gaspar, psiholog: „Minte pentru a evita o pedeapsă. Emoția principală este frica.”
Învață de la cele mai mici vârste că pedepsele se evită prin minciună și dezamăgirea părinților aduce exact aceleași comportamente. Acesta este șablonul simplu pe care îl aplică ori de câte ori pot evita o situație neplăcută. Dacă vă povestește ceva care este clar o minciună, ajutați-l cu întrebări deschise.
Gyorgy Gaspar, psiholog: „Dacă îl întrebăm direct pe copil: de ce minţ, el se va bloca. Însă dacă îi întrebăm dechis „cum te-ai simţit în momentul respectiv, la ce crezi că te-a ajutat acest lucru” îl ajută pe copil să înțeleagă că ceea ce a făcut nu a fost cea mai bună strategie.”
Nu îl etichetaţi drept mincinos, pentru că etichetele nu îl ajuta cu nimic în viaţă. Odată ce îi spuneţi: „esti mincinos!”, cel mic va avea o dificultate să schimbe acest comportament. Dacă îi comunicaţi că, din când în când minte, nu se identifică cu eticheta „mincinos’’.
Minciunile, supărările, chiar violenţa pot apărea când în familie soseşte o surioară sau un frăţior. Toată atenţia se îndreaptă spre noul venit. Aşa că cel mare are nevoie să audă repetat: „e normal să fii supărat!”, „e normal să fii gelos!”
Vă daţi seama că aţi greşit, indiferent de vârsta copilului, vocalizaţi acest lucru: „Am greşit!”
Adina Dumitrescu, psiholog: „Cel mai bun lucru pe care pot să-l fac e să îi arăt copilul meu unde am greşit, îi arăt că nu este de vină.”
E un alt mod de a reduce minciunile celui mic.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!