Mituri despre psihicul uman. Totul despre gandirea pozitiva si adaptarea la mediul inconjurator
"Gandeste pozitiv!" - asa suna sfatul pe care il auzim de la cei dragi atunci cand suntem in fata unei cumpene. Sau cand ne ingrijoreaza ceva.
Ce-i drept, ne place sa legam partea plina a paharului de sanatate. Sunt optimist, fericit, deci voi trai mai mult.
Ne contrazic insa studiile care zic ca totul tine de adaptare. Ca exista doua fete ale monedei. O sa facem topul miturilor care privesc psihicul uman. Veti vedea ca nu este posibil si nici normal sa traiti doar experiente pozitive.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
O atitudine plina de optimism forteaza creierul sa comande cat mai multe multiplicari celulare. Cu alte cuvinte, lungeste speranta de viata. Vestea proasta abia acum vine: din punct de vedere biologic, dar si psihologic, optimismul permanent nu este posibil. Emotiile dau detalii despre mediu si contribuie la adaptare.
"Starea de bine permanenta nu exista, emotiile de oricare ar fi vin sa ne spuna ceva despre noi, de ceea ce se intampla in mediu. Modalitatea care cred ca e cea mai sanatoasa este sa vezi ce au sa-ti spuna si sa te reglezi in functie de mesajul lor", spune psihologul Manuela Tiron.
"De ce nu gandesti pozitiv?" Vine reprosul pentru o persoana ingrijorata. Psihologii spun ca in felul acesta nu faceti decat sa dublati presiunea pe care o resimte.
"Nu pot! Nu ma baga nimeni in seama! Oare ce o sa se intample cu mine?" Traiti cu aceste ganduri? Atunci, va aflati in fata unei situatii care necesita adaptare. Intre 13 si 18 ani, mecanismele de adaptare incep sa ruleze la capacitate maxima. Si nu se opresc niciodata.
Tocmai de aceea, nu veti vedea viata in roz in fiecare zi.
"Am dificultati emotionale! Sunt, oare, instabil psihic? " Nu. Vorbim despre lucruri diferite.
"Asa cum corpul nostru functioneaza imperfect si din cand in cand ne mai balonam, ne mai iese ceva pe piele exact asa si mintea noastra functioneaza imperfect si din cand in cand mai avem o insomnie, o stare depresiva, avem niste ganduri negre. Altfel spus, foarte multe dintre dificultatile noastre psihice sunt naturale", explica psihologul Bogdana Bursuc.
Daca aveti o neplacere fizica, ajungeti imediat la medic pentru o consultatie. Daca treceti printr-un episod similar pe plan emotional insa, important este sa ajungeti la psiholog. Iar asta fara sa va faceti probleme inutile, precum internarea intr-un spital de psihiatrie. Simpla constientizare a dificultatilor demonstreaza ca sunteti o persoana cerebrala.
Ceea ce ne conduce la mitul urmator. "Ok, constientizez, dar nu pot sa-mi rezolv toate problemele! Sunt o persoana slaba?" Din nou, nu. Dar aveti nevoie de ajutor.
"Sunt studii care arata ca persoana sufera din cauza conditiilor de mediu, economice. Problemele noastre emotionale nu se rezolva prin vointa noastra proprie, intr-adevar e nevoie un efort, dar nu e suficienta vointa, e ca si cum eu as vrea sa ma trataz de diabet prin vointa", spune psihologul Bogdana Bursuc.
Dificultatile emotionale nu trec prin vointa, ci doar se amplifica. Din acest motiv, nu trebuie sa va feriti sa cereti ajutor specializat. Ganditi-va numai ca doua saptamani de blocaj emotional pot aduce modificari biochimice la nivelul creierului. Care se trateaza cu medicamente, dar si cu sedinte de terapie.