Mit daramat. Ce se intampla, de fapt, cu persoanele care mananca putin si des in incercarea de a slabi
Persoanele care consuma zilnic un mic dejun si un pranz consistent isi tin mai bine sub control greutatea si glicemia comparativ cu cele care prefera sa ia sase gustari zilnic, au descoperit cercetatorii din Cehia, potrivit Daily Mail, citat de Mediafax.
Potrivit unui studiu realizat in Cehia, doua mese copioase zilnice s-au dovedit benefice mai ales pentru persoanele cu diabet de tipul 2, insa de aceasta "dieta" ar putea beneficia orice persoana care doreste sa isi tina greutatea sub control, scrie Mediafax.
In testele efectuate de o echipa de oamenii de stiinta cehi, persoanele care consumau un mic dejun si un pranz consistent in fiecare zi au slabit, in medie, cu 1,5 kilograme mai mult decat persoanele care aveau tendinta sa consume gustari mai mici, de mai multe ori pe zi.
De asemenea, la inceputul lunii mai, cercetatorii olandezi au descoperit ca gustarile mici si frecvente bogate in zahar si grasimi contribuie la cresterea depozitului de colesterol din ficat si ingroasa talia, insa consumul unor portii mai mari, de trei ori pe zi, nu are niciun impact negativ asupra acestora.
La studiul cercetatorilor din Cehia au participat 54 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 30 si 70 de ani, care urmau un tratament impotriva diabetului de tipul 2 - cea mai frecventa forma a acestei boli, care de obicei este tinuta sub control prin dieta stricta.
Participantii la studiu au fost rugati sa aleaga dintre doua diete, fiecare continand cu 500 de calorii mai putin decat cantitatea zilnica recomandata. Un grup de 27 de subiecti a consumat zilnic sase mese mai putin consistente, timp de 12 saptamani, in timp ce al doilea grup a consumat zilnic un mic dejun si un pranz consistent.
Apoi grupurile au facut schimb de diete - bazate pe acelasi continut de macronutrienti si calorii - si au continuat experimentul timp de alte trei luni. Echipa de cercetatori a masurat ulterior nivelul de grasimi din ficat, sensibilitatea la insulina si functionarea celulelor beta-pancreatice, care produc insulina.
Studiul, publicat in revista Diabetologia, a relevat faptul ca greutatea corporala a scazut in cazul ambelor grupuri - insa scaderea in greutate a fost mai vizibila in cazul celor care au consumat mese mai copioase. Persoanele care au consumat doua mese consistente pe zi au pierdut, in medie, 3,7 kilograme, in comparatie cu doar 2,3 kilograme pentru persoanele care consumau mai multe gustari pe parcursul zilei.