Mesele prea imbelsugate pot duce la diabet. Riscul la care sunt supusi cei care au rude afectate de aceasta boala
Daca aveti o ruda de gradul 1 diagnosticata cu diabet nu inseamna ca veti face si dumneavostra boala. Veti mosteni, cel mai probabil, rezistenta la insulina. Acesta conditie presupune o mare atentie la hrana zilnica.
In zilele care urmeaza, mesele vor fi bogate, dar...combinatiile alimentare nefaste. Excesul, pe un timp scurt, forteaza sistemele metabolice. Dar rareori conduce la boala. Facut insa zilnic, se schimba
registrul. Au loc distrugeri ale functiilor, iar cea mai frecventa conduce la diabet zaharat de tip 2.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet si nutritie: “Cand se diagnosticheaza diabetul de tip 2, peste 50% dintre celulele Beta care produc insulina din pacreas sunt, practic, terminate, deci secretia cu care funtionam este foarte redusa.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar distrugerea acestor celule are loc in timp. De aceea, e util sa va faceti glicemia macar o data intr-un an. Fazele premergatoare bolii sunt reversibile
Dr. Catrinel Macovei: “In zona de pre-diabet sunt glicemiile intre 100 si 126 pe nemincate. Este o stare de prediabet - este foarte bine daca o depistam pentru a preveni diabetul.
Daca aveti o ruda diagnosticata cu aceasta boala, acordati o si mai mare atentie!
Dr.. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Rudele de gradul 1 au rezistenta la insulina, indiferent ca sunt slabe sau ca sunt grase si din aceasta cauza e foarte important de controlat profilul metabolic- glicemie si profilul lipidic. Nu este o transmitere directa - adica daca tata sau bunicul au avut diabet, eu nu sunt condamnat sa am si eu diabet, dar daca nu am grija de ce maninc si de ce miscare fac, soarta mea e pecetluita si fac si eu diabet.”
Inaintea diabetului apare rezistenta la insulina a tuturor tesuturilor. Mai exact, hormonul exista, dar celulele nu mai reactioneaza la acesta. Faza e, din nou, reversibila. Preventia bolii, indiferent de mostenirea genetica, se face prin miscare zilnica. Efortul fizic ajuta glucoza sa intre in celule fara ajutorul insulinei. De asemenea, abordarea presupune reducerea cantitatilor de hrana si, implicit, a productiei de insulina.
Din cauza acestor jocuri dintre hrana, hormoni si propriile celule, miscarea este vitala dupa orice exces alimentar.
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, miscare, diabet, masa, insulina, alimentatie, csid, oana cuzino,
Dată publicare:
29-04-2016 09:45