Mergeti de urgenta la chirurg, daca aveti dureri abdominale mari. Primele semne ale peritonitei
Aveti dureri abodominale mari si simtiti cum muschi se incordeaza? Sunt motive ca sa mergeti de urgenta intr-un serviciu de chirurgie. In cele mai multe cazuri este vorba despre peritonita.
Atentie maxima la durerile abdominale puternice sau daca abdomenul e tare la palpare. Sunt semne care pot indica o peritonita. Perforatiile digestive dar si apenditica pot sa determine inflamatia severa. Aceasta impune tratament de urgenta.
Abdomenul acut este un termen care reuneste trei categorii mari de boli. Toate necesita interventie chirugicala de urgenta. Este vorba de peritonite, ocluzii intestinale si hemoragii interne. Dintre acestea, peritonitele dor intens. Peritoneul este membrana fina care tapeteaza intestinele.
Conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg: "Are niste receptori foarte sensibili. In momentul in care vine in contact cu un agent infectios reactioneaza prin durere".
Durerea este intensa, continua si insotita de contractura musculara involuntara. Medicii vorbesc despre asa numitul ‘’abomen de lemn’’. Este deja momentul in care trebuie sa va indreptati de urgenta spre un serviciu de chirurgie.
Conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg: "Poate fi generala in momentul in care se revarsa in cavitatea abdominala o cantiate mare de lichid intestinal si e o contaminare masiva. Dar poate fi si localizata, tipic cand apendicele se inflameaza si se revarsa o cantitate de puroi doar in jur".
Prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterologie: "Peritoneul este un lubrefiant atat de fin incat trebuie sa fie perfect steril, in momentul in care apar bacteriile se simt atat de bine incat se inmultesc".
Diagnosticul se pune rapid, iar urmatorul pas este interventia chirurgicala.
Prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterologie: "Nu este recomandat sa facem multe, multe analize care sa intarzie momentul interventiei chirurgicale, pentru ca pana la urma tot trebuie facuta o interventie chirurgicala".
Chirurgii identifica in primul rand sursa infectiei. Daca e vorba de o perforatie, se sutureaza, daca e vorba de apendicele infectat, acesta se elimina. Ulterior medicii fac toaleta intregii cavitati abdominale. In acelasi timp, devine obligatorie terapia cu antibiotice.