Miturile legate de cartofi, desfiintate de medici. Cum trebuie gatiti ca sa nu ingrase
Consumati cartofi chiar daca va doriti sa slabiti. Sunt alimente nutritive care fac parte dintr-o alimentatie echilibrata. Insa diferenta o face modalitatea de preparare.
Aceasta transforma cartoful ori intr-o masa valoroasa, ori intr-un dezastru alimentar. Cartofii nu ingrasa si sunt o sursa excelenta de nutrienti. In plus, vorbim despre una dintre cele mai alcaline vegetale. Desfiintam impreuna cu specialistii toate miturile legate de acest aliment de baza si aflam cum trebuie gatiti corect cartofii.
Mancati cat mai multe legume, este sfatul oricarui nutritionist. Cele care pot fi consumate in orice combinatie sunt zarzavaturile, varza, ardeiul, rosia, dovlecelul si radacinoasele. Din categoria care nu permite amestecuri la intamplare fac parte leguminoasele.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Asta inseamna cele care contin o cantitate de amidon similara cu a cerelaelor, a paini si aici trebuie sa incadram cartoful, lintea, fasolea mazarea, tot ce e sub forma de bob si porumbul".
Aceste vegetale trebuie consumate in cantitati controlate. Dr. Serban Damian, nutritionist: "Asta ar insemna undeva la 100-155, poate chiar 200 de grame la o masa obisnuita". Nu e indicat sa le combinati cu produse din carne, ci cu salate mari. Dar nu renuntati la alimente nutrive nici macar in cadrul unei cure de pierdere in greutate. Spre exemplu, cartoful este important si daca vreti sa slabiti. Cu o conditie esentiala...
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Gatit corect, asta inseamna sa nu adaugam o sursa de grasime, fie ca e vorba de ulei, unt. Smamtana este un aliment cu o cantitate calorica moderata".
Copti in coaja sau fierti in coaja, cartofii sunt sanatosi. Se consuma dupa racire, adica dupa ce se stabilizeaza amidonul. Si nu va feriti de coaja deoarece contine jumatate din nutrienti.
Si mediciii endocrinologi recomanda cartofii preparati corect, chiar daca va aflati intr-o stare de prediabet. Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Cartoful fiert in coaja sau copt in coaja are un indice glicemic scazut, pe cand, daca il fierbem decojit si il conuma sub forma de piure, indicele gricemic creste".
Cartofii fierti in coaja sau copti in coaja au 80 de kilocalorii la 100 de grame. Prajiti insa, cele 80 de kilocaloriii la suta de grame se transforma in 400 de kilocalorii. Astfel, o portie uriasa de cartofi prajiti poate sa contina caloriile cat pentru o zi intreaga, adica intre 1800 si 2000 de kilocarii.