Medicii le recomandă femeilor să facă analize înainte să ia anticoncepționale

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Odată întreruptă administrarea anticoncepţionalelor, o sarcină viabilă poate să apară imediat. Alegerea pilulelor se face de către medic, pe baza istoricului medical al pacientei. 

Indiferent de tipul lor, anticoncepţionalele măresc riscul de cheaguri în vasele de sânge.

Indiferent de tipul lor, anticoncepţionalele măresc riscul de tromboză. Apariţia unor cheaguri de sânge în venele profunde, adică. Pilulele anticoncepţionale nu prezintă riscuri directe asupra aparatului genital feminin.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog:Nu au risc mai mare de cancer genitale, au un risc mai mic de cancer de ovar sau de endomentru, mai mic decât cel care nu iau pilula şi au un risc mai mare uşor de tromboza.”

Pastilele se iau doar la indicaţia medicului şi nu din prima farmacie. Decizia specialistului ţine cont de mai multe criterii - de la vârsta, la istoricul personal.

E nevoie şi de o testare a valorii colesterolului şi veţi fi întrebată dacă fumaţi. O combinaţie între colesterol ridicat, kilograme în plus şi pilule contraceptive înseamnă risc mare de a forma cheaguri de sânge în interiorul vaselor. Boala - tromboza - poate fi fatală.

Dr. Adriana Constantin, planificare familială Spitalul „Panait Sârbu”:Acesta e momentul când facem consiliere antifumat, pentru dacă fumează, trebuie să nu fumeze mai mult de 5-6 pe ţigări pe zi ca să fie în siguranţă.”

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: „Aceste riscuri se însumează, nu înseamnă că pilule şi cu fumatul se întreţin, dar am ambele un risc de tromboză şi avem 2 factori în loc de unul.”

După ce întrerupeţi contraceptivele orale, în câteva zile, în sânge nu mai sunt urme de hormoni sintetici. Femeia va produce din nou, singură, estrogen şi progesteron în propriile ovare.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: „După ce s-a întrerupt pilula zilnică, femeia poate să rămâne însărcinată în prima lună, înainte să apară menstruația. Poate să rămână însărcinată fără riscuri, pilulele nu afectează produsul de concepţie, nu dă malformații. Nu se mai face pauză între pilulă şi sarcină.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO