Pilulele anticoncepţionale nu reduc capacitatea fertilă. Ce spun medicii despre fertilitate
Materialul genetic să fie cât mai tânăr - ne spune orice medic ginecolog, când vine vorba de o sarcină. Concret, vârsta părinţilor ar trebui să fie sub 35 de ani.
La ora actuală, dacă vă doriţi un copil după acest prag şi ştiţi din timp, aveţi la îndemână soluţia concelarii materialului genetic. Acesta este păstrat la parametri înalţi, până în momentul deciziei.
Un mit intens vehiculat spune ca pilulele contraceptive reduc fertilitatea. Specialistul în contracepţie ne explică:
Adriana Constantin, Lector în programul de Planificare Familială: ”Pilula anticoncepțională se administrează la indicaţia medicului. Şi dacă se întâmplă lucrul asta totul se cheamă că e sub control. Pilulele anticoncepţionale au efect strict pe perioada pe care sunt administrate, când se întrerupe pilula, în luna imediat următoare fertilitatea revine la normal.”
Aşadar nu pilulelele contraceptive reduc fertilitatea. Fiecare femeie se naşte cu un număr determinat de ovocite - adică material genetic. Ovocitele sunt conţinute de ovare. Parte din materialul gentic începe să fie eliminat, luna de lună, în timpul menstruaţiei.
Ruxandra Dumitrescu, Specialist infertilitate: ”Femeile se născ cu un număr care se consumă la fiecare ciclu şi astfel la o vârstă anumită nu o să mai fie deloc. Femeile care sunt infertile la vârste tinere au menstruaţie, au uterul normal şi uneori nu îşi dau seama că sunt de fapt infertile.”
Din aceast motiv, începând cu vârsta de 27 de ani, ar trebui să vă testaţi potenţialul de reproducere. Care variază de la femeie la femeie. Mai exact, cât material genetic mai au ovarele, din care să rezulte, în viitor, o sarcină. Vorbim despre un test de sânge şi o ecografie transvaginala. Ambele investigaţii însă nu sunt decontate de casă de asigurări.
Pe de altă parte, dacă aţi ajuns la 35 de ani şi încă nu aveţi copii, dar vă doriţi în viitor, ideal ar fi să vă conservaţi, adică să vă îngheţaţi materialul genetic. Ovocitele se extrag simplu din ovar.
Ruxandra Dumitrescu, Specialist infertilitate: ”Pacientele care vin să îşi conserve materialul genetic au inteles că pot să amâna oricât. Nu există un ternem de expirare, materialul rămâne conservat, e aceeaşi rată de succes şi peste 3 ani şi peste 7 ani, iar embrionul va fi sanatos pentru că va avea vârsta mamei în momentul în care i-am congelat noi acest țesut.”
În felul acesta, sunt posibile sarcini şi după 40 de ani. Cu propriul material gentic.