Ce se intampla daca iei anticonceptionale ani la rand. Riscurile la care te supui din punct de vedere hormonal

Ultima actualizare: 09-03-2016 07:06

Multi ani de tratamente anticonceptionale. V-ati protejat eficient de sarcina, ceea ce trebuie sa stiti acum este ca aveti nevoie de controale regulate ale glandelor mamale.

Asta inseamna ca, o data la sase luni, ar trebui sa va prezentati in fata unui specialist. Recomandarea este valabila si pentru femeile care au apelat la tratamente pentru fertilizarea in vitro.
MLPA se numeste tehnica genetica prin care sunt scanate genele BRCA 1 si BRCA 2. Analiza poate depista modificari majore implicate in aparitia cancerui de san ori de ovar.

Dr. Ecaterina Tataru Doctor in genetica: “Acestea se transmit ereditar si este bine sa se compare si cu profilul unei rude apropiate pentru a se vedea existenta acelor modificari in cazul ambelor.”

O mutatie in gena BRCA 1 poate da atat cancere de san si cancer ovarian, in cazul genei BRCA 2 sunt mai rare situatiile in care se ajugne la cancer ereditar de san.

Analiza este recomandata daca o persoana din familie a suferit de cancer de san. Mama, sora, bunica, matusa sau verisoara. De asemenea, este indicata daca ati avut, in antecendente, o forma a afectiunii care a beneficiat de tratament.

Odata descoperite, modificarile genetice nu impun decizii radicale, ci doar investigatii ecografice regulate. La intervale de timp de trei pana la sase luni, adica.

Mai putin de 10% din cazurile de cancer de san aparute au o determinare genetica. La peste 90% dintre femeile care ajung sa sufere de cea mai frecventa forma a afectiunii nu exista o cauza anume ce ar putea fi luata in calcul, evidentiata. De aceea, o data pe an, ecografia de san si cea de aparat genital trebuie sa devina o rutina.

Pe de alta parte, exista femei care au facut tratamente asa-numite "cu risc."

Dr Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: “Tratamente hormonale lungi ca de exemplu anti-concenptioanle luate prea mult sau tratamente pentru fertilizari in vitro care sunt pe termen mult mai scurt, dar mai agresive.”

Daca o femeie care a avut cateva fertizilari nici nu conteaza daca se finalizeaza, important e ca a facut acele tratamente, ba chiar as putea sa spun ca daca se finalizeaza e mai bine pentru ca sarcina e un factor de protectie.

Si aici, se recomanda ecografia mamara o data la sase luni. Totusi, cea mai mare categorie de risc in privinta cancerului de san nu o reprezinta nici tratamentele hormonale si nici mostenirea familiala:

Dr Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: “Sunt paciente care au un risc mult mai mare daca au avut deja un cancer mamar sau o afectiune cu risc mare, deci atipii celulare sau carcinom lobular- deci sunt afectiuni condifernte benigne dar sunt cu risc mare.”

Singura preventie impotriva cancerui de san o reprezinta investigatiile imagistice la intervale regulate. Doar asa boala poate fi descoperita din timp si abordata corespunzator.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO