Medicii au remarcat aparitia formelor de diabet care combina tipurile 1 si 2. Tratamentele recomandate de medicii specialisti

Ultimul update: Luni 25 Ianuarie 2016 07:00
Data publicarii: Vineri 22 Ianuarie 2016 08:35
Categorie: CSID

In manualele de anatomie, diabetul de tip 2 este asociat preponderent cu varsta a doua. In timp ce diabetul de tip 1 se manifesta inca din copilarie.

In ultima perioada insa, medicii constata forme intermediare intre aceste tipuri, in special la tineri.

Diabetul de tip 1 este o boala auto-imuna. Peste 90% din celulele pancreatice, care produc insulina, sunt distruse definitiv. Afectiunea debuteaza in primii ani de viata. Diabetul de tip 2, numit si zaharat, inseamna ca pancreasul produce insulina - uneori prea multa - dar organismul nu mai reactionaza la acest hormon vital. In ultimii cinci ani, mediciii descopera frecvent cazuri care combina cele doua boli. Pacientii sunt foarte tineri.

Dr Marlena Pascu, medic primar diabet si nutritie: “Avem forme de diabet undeva la 17 ani care n-au nevoie de insulina, ci sunt copii, de obicei supraponderali, mai avem diabet de tip 2 la persoane care nu sunt supraponderale, dimpotriva normo-ponderale."

Explicatia ar fi ca acesti copii mostenesc defecte in structura pancreasului.

Carceii in timpul mersului pot fi semnul unei boli grave, prima cauza de mortalitate in lume. Care este solutia

Prof dr C-tin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: “Daca defectul este foarte mare, orice ai face, chiar daca esti normoponderel, tot vei face diabet, dar acestia inseamna 15% din cazuri.”

Ceilalti pacienti tineri mostenesc defecte minore in structura pancreasului. Iar cauza aparitiei bolii este o problema cu trei cerinte ne-indeplinite. O data, mese abundente si haotice, care sunt un stres enorm, chiar daca tinarul nu are probleme cu greutatea. In al doilea rand, lipsa dramatica a miscarii. Se stie ca activitea fizica zilnica normalizeaza functia pancreasului. Specialistii insa insista si pe un factor care nu se poate masura. Modul de percepere a stresului. O variabila cu impact direct pe pancreas.

Dr Marlena Pascu, medic primar diabet si nutritie: “Daca mama sau tata are diabet, imi voi invata copii sa fac miscare, sa manance rational, sa incerce sa privesca viata lejer.”

Daca aveti cazuri de diabet in familie, mergeti la specialist sa aflati cum puteti evita un verdict similar.

Pe de alta parte, in copilarie, mai mult ca oricind, kilogramele in plus inseamna pre-ambulul bolii. Nu sunt doar o problema estetica. La fel este considerata si abundenta alimentara. Nu suntem adaptati la cantitati mari de hrana. Pancreasul este agresat de cate ori apare abuzul. Urmeaza o inflamatie in acest organ de doar 3 grame. O faza premergatoare bolii, de fapt.

Prof dr C-tin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: “Diabetul incepe cu 15 ani inainte si noi atunci ar trebui sa il numim diabet, iar daca vrem sa-l prevenim atunci e momentul optim sa actionam.”

Orice depunere grasa pe suprafata corporala reprezinta motiv de mers la medic. Impreuna puteti gandi strategia de preventie a diabetului.

Tratamentul de ultima generatie care i-ar scapa pe diabetici de injectii. Descoperirea oamenilor de stiinta

Tratamentul de ultima generatie care i-ar scapa pe diabetici de injectii. Descoperirea oamenilor de stiinta

csid panica

Atacurile de panică se pot trata. Care sunt simptomele

Cum trebuie să gestionați relația părinte-copil. Cuvintele de care au nevoie

Cataracta trebuie tratată cât mai repede. Medicii recomandă intervenția cu laserul

Vorbitul în timpul mesei și folosirea farfuriilor mari duc la îngrășare

Riscurile la care vă expuneți când consumați alcool în timp ce luați medicamente

Copii operaţi în pântecele mamei, la 2 spitale din România. "Sunt puţine centre în lume"

pescar

Roşioara, cel mai sănătos peşte din România. De unde vine 80% din peştele de la noi