Carceii in timpul mersului pot fi semnul unei boli grave, prima cauza de mortalitate in lume. Care este solutia

21-12-2015 10:38


Nu vrem sa ne gindim la grasimi tocmai in aceasta perioada. Dar, inainte de atacul farfuriilor, facem o mica lectie de chimie a grasimilor din singe.

Nu doar colesterolul crescut poate fi daunator pentru sistemul cardiovascular. Trigliceridele marite sunt la fel de periculoase. Si nu afecteaza doar vasele de sange. Aceste grasimi pot declansa inclusiv diabetul.

Trigiceridele din sange trebuie sa se inscrie sub valoarea –limita de 150. Persoanele care observa cresteri ale acestor grasimi au si ficatul incarcat cu grasime. Trigliceridele marite din singe se depun preponderent in arterele membrelor inferioare. Arterele sunt vasele care duc singe oxigenat de la inima la tesuturi.

Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: „Marea majoritate a pacientiilor care vin, vin spunind ca la mersul obisnuit apare durerea, durere ca se se manifesta printr-un fel de crampa musculara, circel ca sa intelege. Cu cit simptomatologia e mai severa, cu atit posibilitatea de coafectatare a teritoriului coronarian si cerebral e mai mare. Cu cit acestea sunt mai afectate, cu atit prognosticul vital e mai prost”.

Atero-scleroza are 4 stadii. Durerea la mers apare in stadiul al doilea. Din acest motiv, odata ce constatati mici cresteri ale acestor grasimi in singe mergeti la medicul specialist pentru un intreg plan de lupta. Atero-scleroza e o boala care poate fi perfect prevenita. In ciuda acestui fapt, vorbim despre cauza numarul 1 de mortalitate in lume.

Organismul uman este un chimist complicat. Si toate reactiile chimice sunt inter-dependente. Sa spunem ca aveti trigliceridele normale, dar LDL colesterol marit.

Dr. Anca Sima, institutul; de biologie si patologie celulara: „Cresterea colesterolului atrage dupa sine cresterea trigliceridelor. Aceasta crestere genereaza aparitia stresului oxidativ”.

In circulatia sanguina, apar radicali liberi de oxigen, care oxideaza inclusiv particulele de colesterol, situatie periculoasa. Sunt reactiile chimice pe care le declanseza… o bomba nucleara. Colesteroul LDL marit si trigliceridele marite au drept urmatoare reactie - diabetul. La ora actuala, pe piata exista medicamente care intra in lupta cu aceste situatii patologice. Dar toata lumea medicala spune ca, mai eficienta decit orice medicament este miscarea.

Prof. Dr. Dan Olteanu, medic primar gastroenterolog: „Este vorba de un exercitiu de 20 de minute 30 de minute de miscare pe zi, miscare care sa puna in functie grupele musculare, ca sa bata inima ceva mai repde, sa respiram mai repede”.

O protectie mai buna cardio-vasculara nu a fost inventata. Incercati-o in timpul celor mai bogate sarbatori, din punct de vedere alimentar.