La o gradinita din Romania, meniul zilnic pentru copii NU contine niciodata carne. Ce presupune un meniu ovo-lacto vegetarian

Ultima actualizare: 25-11-2014 06:45

Supa de broccoli, nautul sote, salatele sau pastele cu legume nu mai sunt feluri la care cei mici sa faca nazuri. Din ce in ce mai multi parinti vor ca odraslele sa manance sanatos, iar scolile si gradinitele le respecta dorinta.

Pentru alcatuirea meniului, sunt consultati medici nutritionisti, care stabilesc cu ce se pot inlocui carnea si produsele din carne. Specialistii spun ca o astfel de alimentatie nu este usor de construit, iar parintii trebuie sa fie atenti sa nu cada in extrema cealalta.

La o gradinita privata din Cluj unii parinti au cerut ca meniul zilnic sa nu contina carne.

Bucatareasa: "De exemplu, azi avem naut cu carnita, iar pentru vegetarieni supa de legume si nautul sote "

Reprezentantii gradinitei sunt foarte atenti si la depozitarea alimentelor.

Maria Tautan, asistent manager gradinita: "Alimentele sunt tinute separate in frigidere, adica avem un frigider pentru lactate, unul pentru carne, unul pentru legume si fructe, unul pentru produsele congelate, nu folosim nimic din conserva".

Un copil de trei - patru ani are nevoie de 1500 de calorii pe zi, iar pentru alcatuirea unui astfel de regim alimentar este neaparata nevoie de ajutorul specialistilor.

Maria Tautan: "Noi avem si optiunea de meniu ovo-lacto vegetarian pe langa meniul normal, iar meniurile sunt concepute in colaborare cu un medic nutritionist. Sunt parinti care opteaza pentru meniul vegetarian."

Intr-o alta gradinita, tot din Cluj, il intalnim pe Ben si mama lui. Sunt din Israel, iar mama lui spune ca vrea sa-l invete sa manance sanatos.

Inbal Robinson, mama: "Odata ce stii cu ce trebuie sa inlocuiesti carnea in nutritie e foarte usor si e mult mai sanatos. Eviti antibioticele din mancare, eviti hormonii. "

La cei cinci ani ai sai, Ben incepe sa inteleaga de ce carnea lipseste din masa lui zilnica.

Adrian Copcea, medic nutritionist: "Sunt parinti care se tem de carne din motive de siguranta alimentara de influenta prepararii, hormonii si asa mai departe. Aceasta s-ar putea compensa intradevar printr-un meniu din care sa faca parte preparate de tip lactat, oua si preparate de peste."

La cererea parintilor, meniul ovo-lacto vegetarian va fi introdus in tot mai multe gradinite si scoli.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO