Leziunile din cavitatea bucala si de pe piele la care sa fiti atenti. De ce e necesar un control stomatologic la 6 luni
Cunoastem peste o suta de virusuri human papilloma sau HPV. Cel mai frecvent tip determina, la nivelul pielii, banalii negi. Nu sunt periculosi.
Pe de alta parte, asa cum afecteaza pielea, HPV este direct implicat in leziunile grave ale cavitatii orale. Asadar la dentist e recomandat sa ajungeti, in mod regulat, chiar daca dintii sunt in stare perfecta.
Banalii negi de la nivelul pielii sunt produsi de unul dintre cele peste o suta de tipuri de HPV cunoscute.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Unele forme de HPV sunt asociate, la nivelul pielii, cu un tip de cancer de agresivitate medie numit carcinom spino-celular. Preventia inseamna excizia leziunii inainte de malignizare. Virusul se transmite prin contact direct.
Asa cum afecteaza pielea, este direct implicat in leziunile grave ale cavitatii orale. Asadar la dentist e recomandat sa ajungeti din 6 in 6 luni, chiar daca dintii sunt in stare perfecta.
Ionut Leahu, medic denstist. "Vin cu lezuni ale mucoasei intr-un stadiu foarte, foarte avansat, iar ei ne spun intotdeauna ca nu au obervat aceasta leziune."
Excizia leziunii presupune vindecarea ei.
Cele mai agresive tipuri de HPV se localizeaza insa la nivelul colului uterin. De aceea, insistam sa nu ratati testul Papanicolau.
Pe buletinul de analiza, leziunile sunt denumite CIN. NU inseamna cancer. Dar, in functie de pontentialul de a evolua catre aceasta boala, au primit grade de severitate - CIN 1, CIN 2, CIN 3.
Claudiu Morjan, medic prima anatomie patologica: "Sunt leziuni pre-canceroase, TOATE aceste leziuni sunt total curabile!"
In 80% din cazuri, virusul se elimina spontan. Totusi, va puteti re-infecta oricand daca partenerul intim are infectia.
Testul Papanicolau in mediu lichid verifica atat integritatea celulelor colului uterin, dar determina si daca HPV exista sau nu.
Ce face de fapt virusul? Integreaza in celulele umane o parte din informatia lui biologica.
Claudiu Morjan, medic prima anatomie patologica: "Virusul HPV practic, o parte din material, se integreaza, din acel moment incep transformarile celulor incep sa se inmulteasca haotic."
Inmultirea haotica inseamna boala. Medicina are, la ora actuala, toate mijoacele sa detecteze procesul, inainte ca acesta sa devina cancer. Leziunea este excizata si boala NU mai apare.
Si in aceste conditii, ramanem pe primul loc in Europa la numarul de decese cauzate de aceasta afectiune.