Leziunile banale ale pielii care pot indica o afecține serioasă
Fața, gâtul şi decolteul sunt expuse masiv la soare chiar dacă nu mergeţi la munte ori la mare.
Aceste zone de piele au cel mai mare risc să dezvolte aşa numitele carcinoame, leziuni maligne fără potenţial fatal însă.
Analizăm relația dintre soare și pielea cu sistem de apărare șubrezit în cele ce urmează.
Cel mai frecvent tip de cancer al pielii se numeşte carcinom bazocelular şi are legătură cu expunerile masive la soare. De aceea, apare preponderent pe faţă, pe gât, pe decolteu sau pe spate. Trebuie eliminat chirurgical cât mai devreme şi nu va avea repercursiuni. Nu produce metastaze.
Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog: ”Leziunile care trebuie să atragă atenția, răni ale pielii care nu se vindecă. Dacă în decurs de o lună nu se vindecă, trebuie să mergeți la medic.”
La început arată banal - mici leziuni translucide ale pielii. Unele asemănătoare acneei. Ulterior, apar secreţii şi puncte de sângerare. După diganostic şi vindecarea chirurgicală, vizitele la dermatolog trebuie să fie regulate. La 30% dintre pacienți pot apărea din nou leziuni într-o perioadă de 3 ani. Şi nu vorbim despre metastaze.
Mergeţi la control la dermatolog în această lună, înainte de exepunerea masivă la soare pe litoral ori la munte. Medicul va evalua toată pielea. Controlul în luna mai ar trebui să devină o rutină.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!