Ce sunt angioamele și de ce trebuie ținute sub observația unui medic dermatolog

Ultimul update: Vineri 09 Noiembrie 2018 10:05
Data publicarii: Vineri 09 Noiembrie 2018 09:52
Categorie: CSID

Există o credinţă populară foarte nepotrivită: "nu trebuie să umbli la aluniţe". Total greşit! O aluniţă scoasă la cel mai mic dubiu salvează viaţa pacientului.

Trebuie să vă prezentaţi la dermatolog de două ori pe an și dumneavoastră şi copiii dumneavoastră, când, aparent, nu aveţi absolut nimic.

Dermatoscopul vede o leziune a pielii în profunzimea ei. Medicul anatomo-patolog evidenţiază celulele din acea leziune. Sunt 12 criterii pe baza cărora vine cu o părere. V-am înşirat aceşti pasi pentru a îndulci mesajul care spune că nu trebuie să fie frică de o eventuală biopsie. Nu este o practică ce scoate la iveală doar tumorile, ci şi bolile autoimune.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: "De exemplu, un pistrui sau un nev sau o pată café ole, este o leziune, normalul e fără acel pistrui şi atunci o dată pe an, de două ori pe an, depinde de tipul de piele al pacientului, trebuie să meargă la dermatolog."

Un pistrui nu e o leziune care se poate transforma în boală. Dar ceea ce trebuie să ştiţi este că orice fel de pată sau de excrescenţă pe piele trebuie diagnosticată de medic. Acesta va spune apoi ca atitudine trebuie să luaţi în privinţa ei chiar dacă nu vă deranjează şi chiar dacă o aveţi din prima parte a vieţii.

În privinţa leziunilor colorate, nu doar cele maro sau negre sunt de ţinut sub observaţie. Mare parte din populaţia adultă are pe piele aşa numitele angioame. Au aspectul uneor aluniţe de culoare roşie.

Dr. Luminiţa Marinescu: "Nu neapărat vor evolua prost, dar există pericolul de hemoragie în intoriorul lor, să se rupă acel angiom."

Iar în acest caz, aveţi nevoie de intervenţie rapidă. În privinţa tumorilor cutanate cu potenţial spre evoluţie gravă, informaţia esenţială e să nu lăsaţi timpul să treacă. Trecându-le cu vederea.

Carcinoamele cutanate sunt cel mai frecvent tip de cancer cutanat. Perfect curabil. Arata banal la început.

Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog: "Ele nu arata urât, dar trebuie să atragă atenţia leziunii, răni ale pielii care nu se vindecă dacă în decurs de o lună nu reuşeşti să tratezi o ulcerate e un semn de alarmă şi obligatoriu trebuie să te duci la dermatolog."

Pe de altă parte, aluniţele pot evolua nefericit spre cel mai agresiv cancer dezvoltat de corpul uman - melanomul. Aşa că dacă un medic vă recomanda excizia acelei leziuni, lăsaţi la o parte credinţele populare.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: "Există o credinţă populară foarte nepotrivită că nu trbuie să umbli la o aluniţe. E un lucru greşit. O aluniţă scoasă la cel mai mic dubiu salvează viaţa pacientului."

Cum trebuie să procedeze mamele, când fiicele lor au prima menstruație. Le poate salva de la o sarcină nedorită
Cum trebuie să procedeze mamele, când fiicele lor au prima menstruație. Le poate salva de la o sarcină nedorită
Adelina Pestritu
Adelina Pestrițu dezvăluie secretele care o ajută să se mențină în formă
Semnalele care indică o otită. Cât de repede trebuie să vă prezentați la medic
Radiografia dentară NU crește riscul de cancer. Explicația medicilor specialiști
Fumul de țigară distruge organismul copiilor. Cum sunt afectați de fumatul pasiv
A început sezonul infecţiilor respiratorii. Semnalele pe care le transmit ganglionii inflamați
Investigația care detectează cele mai grave boli respiratorii
Menopauza
De ce este importantă medicaţia premenopauză pentru sănătatea oaselor