Legatura dintre sarut si genetica. Ce informatii pretioase putem afla fara sa ne dam seama, atunci cand ne sarutam partenerul
E placut, senzual si plin de informatii despre o persoana de sex opus. Vorbim insa despre latura mai putin romantica si ceva mai practica a sarutului. Un astfel de moment reprezinta o lectie importanta de anatomie si fiziologie.
"Primul sarut din viata mea s-a intamplat pe la 17 ani, cu un baiat mai mare, era student la Artitectura, se purta parul lung atunci si era asa, foarte frumusel, semana cu Banderas tanar. Sunt niste amintiri frumoase", si-a amintit Annes.
Fara sa fim constienti, prin sarut luam contact cu... primele notiuni de histo-compatibilitate - compatibilitatea intre celule.
"Noi avem pe fiecare celula a noastra niste structuri care ne ofera individualitate. Celulele intre ele, in propriul organism, avand aceleasi caracteristici de suprafata, sunt tolerate de catre sistemul imunitar care nu va lupta impotriva lor, ci le va tolera", a spus dr. Monica Schfirnet, medic primar alergolog.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste celule implicate in apararea imunitara sunt controlate de gene diferite de la un individ la altul. Le putem identifica prin sarut.
Daca momentul vi s-a parut placut, obtineti informatii pretioase despre partener. Mai precis, inseamna ca exista sanse de a procrea optim cu respectivul sau respectiva. O anume proteina, care determina si mirosul corporal, este cea care intervine in comunicarea chimica din sarut.
Daca nu l-ati perceput drept poezie, ci corvoada, e posibil sa fi aflat ca partenerul are acelasi tip de gene. Neplacut, din mai multe motive: expunerea la aceleasi pericole, sensibilitate la aceleasi boli, poate si - iar aici se merge la extrem - radacini comune. Cam asta intelegeti de pe urma experientei.
Un simplu sarut poate sa ofere bataie de cap. Sindromul alergic oral se constata in special la persoanele care nu tolereaza arahidele. Asadar, daca ati mancat o ciocolata cu alune inainte sa va sarutati partenerul... mai ganditi-va, daca stiti de existenta unei sensibilitati de acest gen.
Lichidul din caviatea orala, compus 95% din apa, are in realitate nu mai putin de zece functii majore. Exista o concordanta exceptionala intre concentratia salivara si cea sanguina.
Spre exemplu, cortizolul sau hormonul stresului, dar si hormonii sexuali sunt extrem de bine determinati in saliva.
Acestea sunt datele chimice care privesc comunicarea intre sexe.
Fara saliva nu putem sa traim. Spre exemplu, lichidul intervine in prima faza a digestiei. Fenomenul se numeste amilaza salivara si are un grad de implicare de 60% in intreg procesul de asimilare a hranei zilnice.
Saliva este secretata in cantitati mari, asa cum este normal, doar de catre alimente tari, care necesita miscari masticatorii indarjite si repetate. Maruntirea lor descarca in saliva cantitati optime de tialina, o enzima care participa activ la digestie.
Atunci cand incepeti sa mestecati, impulsurile de la nivelul creierului se duc la vezica biliara si, simultan, ii comanda intestinului subtire sa fie pregatit pentru alimente.
Ne intoarcem la evolutie pentru a face legatura intre un sarut si… procesul de digestie. Acum mii de ani, nu aveam blendere, deci nu puteam sa pasam hrana belusilor. Mamicile le mestecau hrana si o impregnau cu enzime necesare digestiei. Le antrenau, astfel, sistemul imunitar. Pare de neconceput in prezent, dar saliva contine in proportie de peste 95% doar bacterii care nu sunt periculoase.
Sursa: Pro TV
Etichete: digestie, sanatate, sarut, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
28-02-2015 11:43